Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Huisartsenkoepels stagneren verbetering chronische zorg

29 juni 2010

NPCF luidt noodklok in brief aan NHG en LHV.

De verbetering die is ingezet om de zorg voor miljoenen chronisch zieken structureel te verbeteren komt niet van de grond. Belangrijke oorzaak daarvoor is dat huisartsenkoepels niet meewerken.

Door deze impasse stopt de verdere ontwikkeling van de programmatische aanpak die een oplossing biedt voor problemen waar chronisch zieken nu mee worden geconfronteerd. In een brief aan de huisartsenkoepels LHV en NHG uit de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) hierover haar zorg.

In de brief verbaast de patiëntenfederatie zich erover dat de huisartsenkoepels de ontwikkeling van een nieuwe aanpak voor chronisch zieken stagneren. Tot twee keer toe schortten de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) de samenwerking op. De huisartsenkoepels besloten hiertoe ondanks dat in de praktijk steeds meer huisartsen actief aan de slag gaan met de programmatische aanpak.

Mensen met een veelvoorkomende chronische aandoening, zoals hart- en vaatziekten, hartfalen, COPD of depressie, ervaren nu vaak versnippering in de zorg doordat ze met verschillende zorgverleners te maken hebben die onderling de zorg niet altijd goed afstemmen en overdragen. De programmatische aanpak gaat uit van samenhangende zorg, zoveel mogelijk dichtbij huis met een focus op preventie en het beperken van complicaties. Zorgverleners, verzekeraars en patiëntenorganisaties zijn het erover eens dat deze aanpak `op maat', op termijn effectiever en daarom goedkoper is, maar belangrijker nog de kwaliteit van leven van patiënten met een chronische aandoening verhoogt.

Niet alleen biedt de nieuwe aanpak een oplossing voor de problemen van nu, maar ook voor een belangrijk knelpunt in de toekomst. Over vijftien jaar hebben als gevolg van de vergrijzing veel meer Nederlanders zorg nodig voor hun chronische aandoening, terwijl steeds minder mensen in de zorg werkzaam zijn. De nieuwe aanpak gaat uit van een eigen regie voor de patiënt, die zijn aandoening zoveel mogelijk zelf kan managen. De patiënt kan de gevolgen van zijn ziekte zelf beheersen, waardoor hij minder afhankelijk is van zorgverleners.

De NPCF is teleurgesteld dat ondanks het feit dat veel huisartsen positief staan ten opzichte van de programmatische aanpak, de verdere ontwikkeling door de huisartsenkoepels wordt geremd. De patiëntenkoepel nodigt de LHV en NHG dan ook uit om het proces alsnog gezamenlijk vlot te trekken.

De brief aan de huisartsenkoepels volgt op de brief die de NPCF met zeven grote landelijke patiëntenverenigingen op 1 juni jl. stuurde naar de leden van de Vaste Kamercommissie van VWS. In deze brief werd de aandacht van de (aanstaande) Kamerleden gevraagd voor het gebrek aan voortgang in de verbetering van zorg voor chronisch zieken.