Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Wijkbezoek: Rotterdam Zuid gaat langzaam vooruit

29-06-2010

De problemen in Rotterdam Zuid zijn groot en het zou zonde zijn als de wijkenaanpak wordt afgebroken. Daarom wil minister Van Middelkoop de aanpak zichtbaarheid geven. Dat zei hij tijdens zijn bezoek aan Rotterdam Zuid op maandag 28 juni 2010. "Jullie kunnen het niet alleen af."

"Rotterdam Zuid gaat vooruit, maar langzamer dan elders", zegt Ineke Bakker van de dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving. De wijk heeft te maken met achterstanden in onderhoud, onverkoopbare woningen, huisjesmelkers, overbewoning, werkloosheid en een laag opleidingsniveau. Een commissie bestaande uit Wim Deetman en Jan Mans bekijkt wat er nodig is om van Zuid weer een aantrekkelijke wijk te maken. Voorlopige conclusie: er moet een gedeeld plan komen. De financiering volgt later. "Niemand hoeft mij uit te leggen wat de schaal is van de problemen hier", zegt Van Middelkoop, die zelf in Rotterdam heeft gewoond. "Het zou doodzonde zijn als de wijkenaanpak wordt afgebroken. Daarom wil ik er graag zichtbaarheid aan geven. Jullie kunnen het niet alleen af."

Handtekening

Uitzendorganisatie Tempo Team gaat het Rijk en de gemeenten helpen bij de aanpak van werkloosheid in de aandachtswijken met leerwerktrajecten en met een `sluitende aanpak'. Dat betekent dat schooluitvallers en jonge werklozen een opleiding of werktraject krijgen aangeboden. In een vestiging van Tempo Team ondertekenen Van Middelkoop en de directievoorzitter van Tempo Team Kees Stroomer de intentieverklaring. Van Middelkoop: "Het bedrijfsleven is de sleutelfactor voor alles wat met de arbeidsmarkt te maken heeft. Jullie hebben een maatschappelijke rol en zijn pragmatisch en oplossingsgericht. Het is fijn om hier een handtekening onder te mogen zetten."

Huisjesmelkers

Rotterdam is in de wijk Charlois gestart met een pilot om de waarde van woningen te vermeerderen. Gekoppeld aan onderhoud kunnen kleine woningen met eenvoudige middelen en voor weinig geld worden uitgebreid. Er worden balkons verlengd en woningen samengevoegd, loze dakruimte wordt benut, er komt een doosje op het dak, of het souterrain wordt erbij getrokken. De pilot is in één portiek gestart en de gemeente hoopt dat er nu meer volgen. Ook wil Rotterdam haar bewoners stimuleren om hun Vereniging van Eigenaren (VVE) te activeren. Wethouder Dominic Schrijer: "Er zijn heel veel kleine VVE's, soms maar voor een half portiek. Als de meerderheid niet wil investeren gebeurt er niets. Huisjesmelkers kunnen zo de hele boel tegenhouden."

Korhaanstraat

Patricia Offerman, een bewoonster van de Korhaanstraat, leidt de minister door haar straat. Zij organiseert containeracties waarbij bewoners hun huis en tuin kunnen opruimen, spreekt mensen aan als ze overlast veroorzaken en zorgt dat de straat `opzomert' en er netjes bij ligt. "Als ik buiten de dode knoppen uit de bloemen sta te halen komen ze wel naar buiten, om een babbeltje te maken. Er wordt nu niet meer raar opgekeken als je hallo zegt." Zulke bewoners zijn goud waard, vindt opbouwwerker Frank: "Er woont hier een mevrouw die niet naar boven kan met de boodschappen. Als mensen elkaar ontmoeten, kunnen ze elkaar met dat soort kleine dingen helpen."

Uitbuiting

Projectleider Gerdien Wessels vertelt over de problemen met Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten. Zij komen vaak in de oude woningen in Charlois en Feijenoord terecht. Dat leidt tot overbewoning en overlast. Ook is er sprake van uitbuiting. Voor tuinders en vastgoedeigenaren loont het om zes of zeven mensen in een kleine ruimte te huisvesten. Door het concurrentienadeel lijden de goeden onder de slechten. Er werken bij de gemeente twee Poolse medewerkers, die de arbeidsmigranten opzoeken en spreekuren houden. De minister ondertekent een intentieverklaring voor een pilot, waarin wordt nagegaan welke instrumenten de gemeente en het ministerie gezamenlijk kunnen inzetten om de problemen aan te pakken.

Winkelboulevard

Daarna overhandigt Van Middelkoop de handreiking `aanpak woonoverlast en verloedering' aan wethouder Karakus. Gemeenten hebben hiermee de instrumenten in handen om de verloedering in de wijken tegen te gaan. Tot slot brengt de minister een bezoek aan de Beijerlandselaan. Projectleider Duco de Bruijn geeft in de bruidsmodewinkel een uitleg over de vernieuwing van de Winkelboulevard Zuid. De veiligheid is verbeterd en de leegstand is teruggebracht van 54 naar 14 panden. De komende jaren wordt hier nog hard aan gewerkt.