Bonden blijven thuis; werkgevers ActiZ en BTN doen cao aanbod

29/06/2010 17:31

ActiZ

Werkgeversorganisaties ActiZ en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) hebben de vakbonden uitgenodigd voor een nieuw overleg op 30 juni over de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT). De bonden stellen steeds nieuwe eisen voordat ze weer aan tafel plaats willen nemen. Voor de werkgevers zijn de wisselende eisen onwerkbaar. ActiZ en BTN presenteren nu hun cao aanbod, waaronder een loonsverbetering gericht op koopkrachtbehoud, een levensfasebudget en een scholingsbudget.

Diverse uitnodigingen van de werkgevers om het cao-overleg te hervatten werden om voor werkgevers volstrekt onduidelijke redenen afgewezen. De bonden stellen steeds wisselende voorwaarden over wat wel of niet op tafel moet liggen. De werkgevers willen praten over het volledige aanbod, zoals gebruikelijk is. De werkgevers krijgen de indruk dat de bonden een conflict willen forceren, maar het is onduidelijk voor ActiZ en BTN wat de aanleiding is en waar dat conflict over moet gaan. Eerder al was op veel punten overeenstemming tussen werkgevers en bonden.

Het aanbod

Het aanbod van de werkgevers laat de nul-lijn los en biedt een loonsverbetering gericht op koopkrachtbehoud en is, net als andere cao's, in lijn met het akkoord in de Stichting van de Arbeid. Daarnaast bevat de cao een regeling die de overname van personeel regelt dat hun baan dreigt te verliezen als gevolg van de aanbesteding door gemeenten van de huishoudelijke zorg (WMO). Ook worden afspraken gemaakt over een scholingsbudget per organisatie die aangewend moet worden voor bij- en nascholing en ontwikkeling van werknemers.

Bonden en werkgevers waren het al eens over het omzetten van leeftijdsverlof in een levensfasebudget voor alle werknemers. In de uitvoering hiervan bestaat echter een verschil. Werkgevers willen de werknemer zelf de keuze geven om dit budget naar eigen inzicht te besteden (tijd of geld of ontwikkeling), bonden willen geen keuzemogelijkheid voor de werknemer in ieder geval niet voor geld.

Bonden en werkgevers zijn het ook eens over het tot stand brengen van één regeling voor toeslagen onregelmatige dienst in plaats van de bestaande aparte regelingen voor de thuiszorg en voor de verpleeg- en verzorgingshuizen. De nieuwe regeling betekent in beginsel een vooruitgang voor met name de thuiszorgmedewerksters. Voor gevallen waar de regeling mogelijk toch leidt tot een verslechtering, willen werkgevers een garantie bieden dat deze groep er in de praktijk niet op achteruit gaat.

Druk op de branche

ActiZ en BTN benadrukken nog eens het belang voor branche, de werknemers en de cliënten van een snelle totstandkoming van de cao. De langdurige zorg staat onder druk, zowel door dreigende bezuinigingen als door een krappe arbeidsmarkt. De werkgevers willen dan ook graag rust creëren op het arbeidsfront met de cao.