Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Uitsluiting op grond van geslacht, afkomst of religie in diversiteitsbeleid onwenselijk

29 juni 2010

Minister Hirsch Ballin acht het onwenselijk om personen op grond van geslacht, afkomst of religie uit te sluiten. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van de leden Brinkman (PVV) en oud-Kamerlid Anker (CU) over een personeelsadvertentie van de politie Drenthe, Fryslân en Groningen.

De kwaliteit van politiepersoneel staat altijd centraal bij het werven van kandidaten: van mannen en vrouwen, allochtonen en autochtonen. Hirsch Ballin heeft waardering voor het feit dat de korpsen Drenthe, Fryslân en Groningen een actief diversiteitsbeleid voeren en daarbij ook kritisch kijken naar de samenstelling van managementteams. Echter hierbij moet wel adequaat rekening worden gehouden met de vigerende wetgeving.

Om in de toekomst een herhaling te voorkomen, zullen de juiste procedures bij het gericht werven op diversiteit opnieuw onder de aandacht van de Raad van Korpschefs i.o. worden gebracht. De Korpsbeheerders van de betreffende regiokorpsen hebben inmiddels de vacature opnieuw open gesteld waarbij adequaat rekening wordt gehouden met de vigerende wetgeving.