Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Wijkbezoek Amsterdam Zuidoost: veel ideeën van bewoners

29-06-2010

"De Bijlmer is vandaag prachtig", reageert een fietsende vrouw tijdens het wijkbezoek aan Amsterdam Zuidoost op maandag 28 juni 2010. "Maar op een zonovergoten dag als deze is natuurlijk alles mooi."

De fietstocht gaat door groene parken, langs moderne nieuwbouwwoningen, over kleurrijke pleinen en langs de laatste grauwe flats die op de lijst staan om gesloopt te worden. Stadsdeelbestuurder Urwin Vyent: "Ik ben de afgelopen tijd blij verrast door de vele ideeën van betrokken en enthousiaste bewoners. Samen maken we een prachtige wijk."

In de EGK-buurt is veel gedaan aan de thema's jeugd en veiligheid, maar ook aan thema's als participatie en economische verbetering. Met grote inzet van bewoners - onder het motto: 'de bal ligt bij u, (maar dat is logisch)' -, woningcorporaties De Key, Rochdale en Ymere en de gemeente. "Het succes van de aanpak van de EGK-buurt geeft volop aanknopingspunten om ook de andere wijken in Zuidoost te verbeteren", aldus Vyent. Voor verbetering van de wijk Holendrecht -Venserpolder krijgt de gemeente 1,3 miljoen euro uit het 40+ budget van het ministerie van VROM. "De steun vanuit WWI is voor ons en onze partners een grote stimulans. Waar willen we naar toe? Het is geen gemakkelijke tijd, maar ik zie volop kansen."

Kansen

Eén van die kansen is de kinderen en jongeren in de wijk vooruit te helpen en ze een betere toekomst te geven. Zo is Kansrijk Zuidoost (de huis-aan-huis aanpak in de EGK-buurt) enkele maanden geleden in de gerenoveerde flat Gravestein begonnen met het project 'Buurtschool Plus Zuidoost'. De ruimte is beschikbaar gesteld door Rochdale. Professionals en studenten van de Boot (Buurtwinkel voor Onderwijs, Onderzoek en Talentontwikkeling , een initiatief van de HvA) geven hier onderwijsondersteuning aan kinderen uit de wijk. "We zijn met dit project begonnen omdat in de gesprekken tijdens de huisbezoeken bleek dat veel kinderen thuis niet kunnen leren en veel ouders hun kind niet kunnen helpen met schoolwerk. Veel kinderen in deze wijk hebben een grote leerachterstand", vertelt Eddy Andusei van Kansrijk. "Het was bedoeld voor 30 kinderen. Maar we hebben er nu 62. De kinderen kwamen zelf hier naar toe. En ze zijn heel enthousiast."

Goede toekomst

Om jongeren te stimuleren een opleiding te volgen en een baan te vinden, en ze daarmee buiten de criminaliteit te houden, is 2 jaar geleden in Slotervaart de 8 tot 8 aanpak begonnen. Inmiddels zijn er 15 coaches. Sinds 2 maanden zijn de coaches ook actief in de EGK-buurt. Ze bieden structuur en perspectief, en helpen de jongeren met problemen thuis, met school en werk, op het gebied van zorg, openbare orde en veiligheid. "Het project in Zuidoost is begonnen naar aanleiding van schietincidenten hier. We moesten iets doen met de aanwas rond de harde kern criminelen, ervoor zorgen dat deze jongeren niet tot de harde kern gaan behoren", aldus de teamcoördinator. "We zien nu goede resultaten. Jongeren krijgen weer structuur en zijn aan de gang. We krijgen ook positieve reacties van de ouders. De ouders willen voor 99% hetzelfde als de coaches: een goede toekomst voor hun kind. En dat zij nu aan elkaar doorgeven dat de 8 tot 8 aanpak hun kind heeft geholpen, dat is de beste reclame."

Portiekportiers

In de EGK-buurt trekken woningcorporaties De Key, Rochdale en Ymere samen op voor het verbeteren van de leefbaarheid. Bijvoorbeeld in het complex Kortvoort. Gebiedsbeheerder Geurswine Angela zit er dagelijks bovenop en spreekt mensen aan op hun gedrag als ze afval laten zwerven of de portieken vervuilen. "Het gaat nu al een stuk beter", vertelt hij, "de portieken zijn schoner en om de gebouwen heen ligt minder vuil. We zitten er heel dicht op en we leren mensen ook dat ze elkaar hier op aan moeten spreken. Als mensen vuil of spullen achterlaten, dan moet iemand er toch voor zorgen dat het wordt opgeruimd." Ook kinderen in de wijk helpen mee om de buurt schoon te houden. Zij zijn de zogenoemde 'portiekportiers'. En dat doen ze met veel enthousiasme. "Als ze een vuilniszak vol hebben, komen ze meteen terug om een nieuwe zak te vragen. En als zij later groot zijn, is de kans groot, dat zij heel bewust geen afval laten zwerven en geen overlast veroorzaken."