Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister sluit visietraject af en toont de ruimtelijke agenda

29-06-2010

Minister Huizinga van VROM heeft deze week de Kamer de ruimtelijke agenda vanuit Randstad 2040 toegestuurd. Daarbij heeft ze gebruik gemaakt van recente adviezen die focus aanbevelen voor de rijksinzet. Dit staat in het verlengde van onder meer de Structuurvisie Randstad 2040.

Steden staan als economische motoren weer centraal, inclusief de bijbehorende focus op ruimtelijke kwaliteit en `verdichting'. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft die focus uit Randstad 2040 met haar nieuwe lange termijnscenario's onlangs onderstreept. Tegelijkertijd is met de brief aan de Kamer duidelijk geworden welke acties concreet invulling geven aan de kabinetskeuzes uit de Structuurvisie Randstad 2040. Dit zijn onder andere:

* de schaalsprong Almere;

* binnenstedelijk bouwen in onder meer Amsterdam, Den Haag en Utrecht; en

* transformatie van de Rotterdamse Stadshavens.

De toezeggingen aan de Kamer zijn nu nagekomen en het lange termijntraject Randstad 2040 is afgerond. In de komende regeerperiode zullen besluiten worden genomen over de door het kabinet gestarte MIRT-verkenning (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) naar sleutelprojecten.

De resultaten van de Randstad2040-uitvoeringsallianties laten zien dat deze nieuwe manier van werken navolging verdient. In aansluiting op deze resultaten volgt dit najaar nog een advies van prof. Roel in 't Veld over nieuwe (ruimtelijke) allianties in het licht van het benodigde economisch herstel.

De Kamer ontving aanbevelingen die aan het Randstad2040-congres zijn ontleend over meer focus in de uitvoering via bijvoorbeeld nieuwe sleutelprojecten. Dit najaar wordt het afweegkader met criteria daarvoor afgerond. Dat geldt ook voor het vaststellen van `sleutelgebieden' waarbinnen de grootste ruimtelijke opgaven voor de toekomst op het gebied van economie, duurzaamheid en samenleving te vinden zijn. Ook is het advies van het College van rijksadviseurs over een extra impuls in binnenstedelijk bouwen door de Minister aan de Kamer aangeboden.