Tweede Kamer ontvangt pleidooi grondige aanpak longziekten

29/06/2010 18:14

Long Alliantie Nederland

Dinsdag 29 juni heeft de Long Alliantie Nederland (LAN) een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. In de petitie vraagt de LAN aandacht voor de ruim één miljoen mensen in Nederland met een chronische longziekte en het feit dat het aantal longpatiënten sterk aan het toenemen is. Een grondige aanpak van chronische longziekten is noodzakelijk om longpatiënten ook in de toekomst kwaliteitsrijke, toegankelijke en betaalbare zorg te kunnen bieden. De petitie van de LAN is met belangstelling in ontvangst genomen door een delegatie van de Tweede Kamer bestaande uit Kamerleden van VVD, PvdA, CDA, PVV, SP en D66.

De LAN roept de Tweede Kamer op aandacht te besteden aan meer en betere preventie voor het verminderen van het aantal nieuwe longpatiënten. Een eerste belangrijke stap is per 2011 het opnemen van een vergoeding voor stoppen met roken in de basisverzekering. Voor het versterken van de zorg roept de LAN op tot meer integrale zorgverlening, meer mogelijkheden voor zelfmanagement van patiënten en meer ruimte voor onderzoek en innovatie. De LAN wil deze zaken aanpakken in een integraal en samenhangend Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten. Reinout van Schilfgaarde (voorzitter van de LAN) "de LAN ziet de steun van de overheid als noodzakelijk voor het succesvol starten en uitvoeren van een Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten".

In Nederland hebben ruim één miljoen mensen een chronische longziekte, zoals astma, COPD, cystic fibrosis, longfibrose, pulmonale hypertensie en sarcoïdose. De verwachting is dat het aantal longpatiënten fors gaat toenemen. Veel chronische longpatiënten hebben een verminderde kwaliteit van leven. Jaarlijks overlijden circa 23.000 mensen als gevolg van een longaandoening. Bij veel chronische ziekten neemt het aantal sterfgevallen af, bij chronische longaandoeningen is juist sprake van een toename. Doel van het Nationaal Actieprogramma is de groeiende problematiek integraal en effectiever aan te pakken. In diverse andere landen worden hiermee reeds goede resultaten bereikt. Ook de Verenigde Naties roepen Nederland op een Nationaal Actieprogramma te starten.

De Long Alliantie Nederland is de federatieve vereniging in Nederland op het gebied van chronische longziekten. Leden van de Long Alliantie Nederland zijn patiëntenverenigingen, beroeps- en brancheverenigingen, bedrijven, fondsen en andere organisaties die zich richten op de preventie en zorg bij chronische longziekten. Meer informatie over de LAN is te vinden op: www.longalliantie.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.longalliantie.nl/nieuws/2009/tweede-kamer-ontvangt-pleidooi-aanpak-lo