ChristenUnie


Kamer steunt Motie Slob: wet Kraken en Leegstand handhaven

Kamer steunt Motie Slob: wet Kraken en Leegstand handhaven

dinsdag 29 juni 2010 18:05 De nieuwe Wet Kraken en Leegstand moet op een geloofwaardige wijze gehandhaafd worden. De regering moet daarover afspraken maken met het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeenten. Dat heeft de Tweede Kamer vandaag uitgesproken door in te stemmen met een motie van Arie Slob.

Slob was een van de initiatiefnemers van de de wet die eerder deze maand door de Eerste Kamer werd aanvaard, samen met zijn collega's Ten Hoopen (CDA) en Van der Burg (VVD). Vorige week bleek dat er gemeenten zijn die geen werk willen maken van handhaving van de nieuwe wet, en het leek erop dat ook het Openbaar Ministerie daar geen prioriteit aan wilde geven. Dat was aanleiding voor een debat, waarin Arie Slob een motie indiende die er bij de regering op aandringt dat er afspraken worden gemaakt over handhaving van de wet. Vandaag bleek dat de motie gesteund wordt door een Kamermeerderheid bestaande uit ChristenUnie, VVD, CDA, SGP, PVV en SP.
---

De aangenomen motie van Arie Slob luidt alsvolgt:

De Kamer, gehoord de beraadslaging, overwegende, dat de initiatiefwet Kraken en Leegstand inmiddels door beide Kamers der Staten-Generaal is aanvaard en met ingang van 1 oktober 2010 van kracht zal zijn; overwegende, dat alle bij de uitvoering van deze wet betrokken partijen, zoals het Openbaar Ministerie, de politie en Nederlandse gemeenten waar men met kraken te maken heeft, vanaf dat moment een verantwoordelijkheid dragen voor de uitvoering van deze wet; tevens overwegende, dat het in een democratische rechtsstaat van belang is om eenmaal tot stand gekomen wet- en regelgeving op een geloofwaardige wijze te handhaven; verzoekt de regering afspraken te maken met de bij de uitvoering van deze wet betrokken partijen gericht op een zorgvuldige uitvoering en handhaving van de wet en zich daarbij nadrukkelijk te richten op zowel het strafrechtelijke onderdeel van de wet (artikel 138 Wetboek van Strafrecht), als de (aangepaste) Leegstandswet; verzoekt de regering de Kamer over deze afspraken voor 1 oktober 2010 te informeren, en gaat over tot de orde van de dag.

Arie Slob