Gemeente Maassluis

Gemeenten vragen Minister om tunnelbesluit Nieuwe Waterweg uit te stellen

Tweede Kamer: steun regio onontbeerlijk

Minister Eurlings mag niet zonder draagvlak van de regio een `voorkeursbesluit' nemen voor een nieuwe tunnel onder de Nieuwe Waterweg bij Rotterdam. De Tweede Kamer heeft Minister Eurlings daar vandaag met een motie toe verplicht. De colleges van B&W van Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Midden-Delfland zijn blij met deze opstelling van de Tweede Kamer. Zij vinden dat het besluit voor één van de twee mogelijke locaties van de tunnel onzorgvuldig is voorbereid. Met steun van de Tweede Kamer roepen zij daarom de minister op het voorkeursbesluit uit te stellen.

In het najaar 2009 heeft minister Eurlings samen met de Stadsregio Rotterdam besloten dat er een extra verkeerstunnel onder de Nieuwe Waterweg komt. Daarvoor zijn twee mogelijke tracés: de Blankenburgtunnel tussen Maassluis/Vlaardingen naar Rozenburg en de Oranjetunnel ter hoogte van de Maeslandtkering. De vergelijkende studies zijn volgens de gemeenten Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Midden- Delfland nog niet geheel afgerond. Eerder riep gemeente Maassluis samen met haar buurgemeenten al op om een zorgvuldig besluitvormingsproces te volgen. Toch was de minister van plan begin juli 2010 tot een keuze te komen. Wethouder Keijzer van Maassluis vindt dat onverstandig: "De vergelijkende studies tussen de varianten zijn niet volledig afgerond en op belangrijke onderdelen ook niet vergelijkbaar. De effecten van de aanleg van de Tweede Maasvlakte worden bijvoorbeeld maar voor de helft in de studies meegewogen. En ook de verbreding van de A20 in Westelijke richting is niet meegewogen."

De Tweede Kamer nam vandaag met brede steun een PvdA-motie van Sharon Dijksma aan waarin de minister wordt opgeroepen een `brede verkenningsfase' uit te voeren. Daarin moeten bewoners, decentrale overheden en milieuorganisaties ruim betrokken worden. Het uiteindelijke voorkeursbesluit moet bovendien goedgekeurd worden door de Staten-Generaal. Wethouder Keijzer is blij met de motie: "Het is goed om slagvaardig te zijn en natuurlijk moet er uiteindelijk een keuze komen voor één van de tunnels. Maar de tijdsdruk die er nu op lag, leidt niet tot een goed onderbouwd besluit. En geeft ook geen mogelijkheid om draagvlak voor een keuze te realiseren. Daar kun je bij dit soort projecten jaren last van houden."

Het voorkeursbesluit voor een tunnelvariant kan volgens de gemeenten op zijn vroegst dit najaar worden genomen. Volgens wethouder Keijzer is het bestuurlijk mandaat er dan ook: "Dit najaar zijn alle nieuwe wethouders en gemeenteraadsleden in de regio voldoende ingewerkt om goed bestuurlijk overleg over de varianten te voeren. En ook is er dan waarschijnlijk weer een missionaire minister en een nieuw kabinet."