Gemeente Dongen

College stemt in met standpunt Vieya en OSDO ontwikkeling BV.:

Publicatiedatum: 29-6-2010

Het college van burgemeester en wethouders heeft met instemming kennisgenomen van het standpunt van Vieya en OSDO ontwikkeling BV. dat het initiatief van het Kunst en Cultureel Centrum (KCC) Dongen niet verenigbaar is met hun woningbouwplannen voor locatie De Hoogt.

Locatie De Hoogt is eigendom van Wooncorporatie Vieya en wordt ontwikkeld met OSDO ontwikkeling BV. In opdracht van deze partijen is een projectplan in voorbereiding, dat voorziet in de bouw van grondgebonden woningen en appartementen. De partijen willen de gronden niet voor andere doeleinden beschikbaar stellen.

Hoewel het college waardering heeft voor het initiatief, kan het zich vinden in het standpunt van de ontwikkelaars. Locatie De Hoogt is namelijk opgenomen in het woningbouwprogramma van de gemeente Dongen. Het woningbouwprogramma is onderwerp geweest van regionaal overleg en door de provincie goedgekeurd. Daarnaast is De Hoogt als woningbouwlocatie opgenomen in de Structuurvisie 2020, die de raad onlangs heeft vastgesteld. Een en ander heeft tot gevolg, dat het plangebied De Hoogt een woningbouwlocatie is. Het initiatief van KCC Dongen is niet met de doelstelling van een woningbouwlocatie verenigbaar. Daarmee zou de exploitatie van het project zodanig onder druk komen te staan, dat gevreesd moet worden voor de haalbaarheid ervan.

Daarnaast heeft het college van B&W eerder in het kader van de besluitvorming inzake het Multifunctioneel Centrum uitgesproken, dat het zoekgebied voor sociaal-culturele accommodaties door de Hoge Ham, St. Josephstraat en Tramstraat ter plaatse van het kernwinkelgebied dient te worden begrensd. De Hoogt ligt niet binnen deze gebiedsaanduiding en dat vormt een ander argument voor de eerder genoemde conclusie.