Ingezonden persbericht

Persbericht

Amsterdam, 17 juni 2010

Earth Charter zet nieuwe media in voor internationale samenwerking

- Online participatie bijeenkomst Vredespaleis 29 juni

- Live chats met Ruud Lubbers, Herman Mulder, Karen Armstrong en Song Li

De bijeenkomst ter gelegenheid van tien jaar Earth Charter - op 29 juni in het Haagse Vredespaleis - is wereldwijd online te volgen via www.earthcharter.nl. Online participanten kunnen ook aan de dialoog bijdragen met reacties en vragen die voor alle deelnemers in de zaal zichtbaar zijn.

Voorafgaand aan het evenement, op dinsdag 22 juni aanstaande om 10.30 uur, kunnen geïnteresseerden en deelnemers via www.earthcharter.nl al live over het Earth Charter chatten met Minister van Staat en Earth Charter Commissioner Ruud Lubbers.

Ook tijdens de bijeenkomst op 29 juni zijn er live chats met prominente deelnemers gepland:

- om 11.15 uur met de Nederlandse Worldconnector, voormalig DG ABN AMRO Bank en initiator van de Equator Principles Herman Mulder

- om 13.00 uur met de Engelse Karen Armstrong (Charter for Compassion)

- en om 16.00 uur met de Chinese Song Li (Earth Charter Council / Wereldbank).

Geïnteresseerden in de live chat met Ruud Lubbers of in de online participatie op 29 juni kunnen zich op www.earthcharter.nl opgeven voor een reminder.

Vandaag wordt bovendien onder het motto 'It starts with one' een virale campagne gelanceerd die met name jongeren oproept om, geïnspireerd door het Earth Charter, actief bij te dragen aan een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld. Op de website www.earthcharter.nl zijn ook vanaf vandaag steeds nieuwe videoportretten te zien van mensen die dat op uiteenlopende wijze al doen. Op YouTube heeft het Earth Charter een eigen interactief kanaal, ECInternational, waar audiovisuele spots, interviews, reportages en informatieve video's te zien, te becommentariëren en te downloaden zijn.

Om interactiviteit te bevorderen wordt ook op het evenement zelf veelvuldig gebruik gemaakt van innovatieve communicatiemiddelen. Plenaire presentaties op het centrale podium worden afgewisseld met groepsdiscussies, waarvan de ideeën en conclusies naar grote schermen worden getwitterd. Via webcams in Den Haag en in Oeganda hebben kinderen in beide landen contact met elkaar over hergebruik van afval en zijn ze virtueel aanwezig bij elkaars live-animaties.

Duurzaam contact

De Earth Charter-organisatie zet bewust in op nieuwe media ten behoeve van internationale samenwerking omdat daarmee het bereik op duurzame wijze wordt vergroot, omdat er doelgroepen als jongeren, kinderen en mensen in ontwikkelingslanden mee benaderd kunnen worden en omdat het stimuleert dat mensen een mondiaal partnerschap vormen om zorg te dragen voor de Aarde en voor elkaar. Daartoe wordt immers in het Earth Charter opgeroepen.

Over het Earth Charter

Het Earth Charter is een verklaring van burgers over wereldwijde onderlinge afhankelijkheid en universele verantwoordelijkheid, waarin de fundamentele principes voor het opzetten van een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld staan. Die principes dienen "als een gemeenschappelijke norm, waarmee het gedrag van alle individuen, organisaties, bedrijven, regeringen en internationale instituten kan worden begeleid en beoordeeld", aldus de Preambule. Het Earth Charter is het eindresultaat van een jarenlange wereldwijde, interculturele dialoog over gezamenlijke doelen en waarden. Het opstellen van het Earth Charter was een van de meest omvangrijke samenwerkingsprocessen ooit voor het schrijven van een internationale overeenkomst en heeft mede daardoor breed gezag als ethische leidraad. Op 29 juni 2010 is het exact tien jaar gelden dat het Earth Charter in het Haagse Vredespaleis officieel werd gelanceerd.