Gemeente Geldermalsen

Griffie twittert vanuit raadsvergadering

Volg de gemeenteraad van waar u maar wilt met Twitter: Gemgeldermalsen. De nieuwe gemeenteraad start een experiment om u anders te informeren over raadsvergaderingen. Het gaat om berichten via Twitter vanuit de raadsvergaderingen. Raadsvergaderingen zijn openbaar. Maar een hele avond in de raadszaal doorbrengen is voor veel inwoners te veel. Daarom gaat de gemeenteraad tijdens haar vergaderingen via Twitter kort melden wat er ter sprake komt en wat er wordt besloten. Zo kunnen meer inwoners kennis nemen van de besluiten en onderwerpen waar de raad over spreekt. U vindt de gemeenteraad op Twitter onder Gemgeldermalsen.

Twitter

Twitter is een internetdienst waarbij gebruikers korte berichtjes publiceren. Twitteren komt neer op in real time communiceren via een microblog op een pc of een mobiele telefoon. Door de combinatie van webloggen met instant messaging wordt het soms microblogging genoemd. Een Twitteraccount maakt u aan via www. Twitter.com.

Twitter en de raad

Het gebruik van Twitter neemt flink toe en wordt een steeds meer algemeen gebruikt digitaal middel (105 miljoen deelnemers en een toename van 300.000 per dag). Twitter biedt een mogelijkheid om de gebeurtenissen in de raad naar de burger toe te brengen. Dit kan door het verloop van de vergadering en de genomen besluiten met tweets te verslaan. Tweets zijn korte berichtjes van maximaal 140 tekens. Burgers kunnen kort en bondig kennis nemen van wat er gebeurt zonder een hele avond in de raadszaal te gaan zitten. Iets wat maar weinig burgers aanspreekt.

Toelichting

Het twitteraccount heet Griffie Geldermalsen. De griffiemedewerkers houden het Twitteraccount bij. De griffie nodigt u van harte uit om het Twitteraccount van de gemeenteraad te volgen Op dit moment zijn ook enkele lokale politici actief op Twitter. Er zijn ook diverse lokale Twitter initiatieven bijvoorbeeld:

· Geldermalsen.nl met een verzameling van informatie over Geldermalsen, Beesd etc.

· MooiWonenIn Enspijk

· BDU Nieuwsblad Geldermalsen

Experiment

Het is moeilijk te voorspellen of dit idee aansluit bij de behoefte van burgers. Daarom start de gemeenteraad het twitteren als experiment. De griffiemedewerkers verzorgen de twitterberichten tijdens de raadsvergaderingen. Tijdens de raad kunnen raadsleden niet twitteren omdat het gebruik van mobiele internetverbindingen in de raadszaal niet is toegestaan volgens het reglement van de raad. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de griffiemedewerker.

Eind van het jaar evalueert de griffie het experiment. Werkt het twitteren, dan heeft de raad een extra middel in handen om werk, werkwijze, besluitvorming enz. over de raad bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Werkt het niet? Dan zoekt de raad verder naar manieren om het contact met de burger te onderhouden.
---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
e-mail: info@geldermalsen.nl
Fax: (0345) 573 258