Vier nieuwe producten gecertificeerd als ´erkend streekproduct´


WAGENINGEN, 20100629 -- De lijst met erkende streekproducten in Nederland is onlangs uitgebreid met 4 nieuwe productgroepen. Dit zijn: Kollenberger speltbroden en de Limburgse Vlaai van bakkerij de Bisschopsmolen uit Maastricht, Kromme Rijnse Kersen en kersenproducten van Fruitteeltbedrijf Theo en Martine Vernooy uit Cothen en Sallandse Seizoensboeketten van Seizoensbloembinderij Linde´s Hofje uit Ommen.

De stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) beheert het keurmerk ´erkend streekproduct´. Dit keurmerk staat voor regionale herkomst van de grondstoffen, be- en verwerking in de streek en een maatschappelijk verantwoorde, duurzame productiewijze. De afgegeven erkenningen passen bij de toenemende belangstelling voor streekproducten met herkomstgarantie. Dit is ook een reactie op de vele nep streekproducten die de afgelopen jaren op de markt verschenen zijn.

Voor elk van de producten die erkend zijn door SPN is een productiereglement gemaakt met een nauwkeurige omschrijving van de streek, de samenstelling van de producten en de plaats van verwerking. Ook is in kaart gebracht hoe de betrokken bedrijven een bijdrage leveren aan de duurzaamheid van de productie en verwerking. De meeste van de nieuw gecertificeerde producten vinden hun afzet in de eigen streek, maar verkoop buiten de eigen streek is zeker niet uitgesloten.

De producten die nu de erkenning hebben verkregen bouwen voort op lange tradities. De Limburgse vlaai geniet landelijke bekendheid, maar de vlaai van de Bisschopsmolen wordt ook echt met Limburgse ingrediënten bereid. De kersen van Theo en Martine Vernooy genieten bekendheid tot ver buiten de Kromme Rijnstreek (ten zuiden van Utrecht), van oudsher een van de belangrijkste kersenstreken van ons land. Met de Sallandse droogbloemen verleent SPN voor het eerst een certificaat aan de non-food producten. Deze producten voldoen echter aan dezelfde eisen als de voedingsmiddelen.

Alle producten met een erkenning door SPN zijn verzameld in een landelijke database www.doedestreekproef.nl.





Ingezonden persbericht