Earth Charter na tien jaar terug in Vredespaleis

Den Haag, 10 juni 2010 - Op dinsdag 29 juni 2010 vindt in het Haagse Vredespaleis een internationaal evenement plaats ter gelegenheid van 10 jaar Earth Charter. Net als bij de officiële lancering van dit gezaghebbend ethisch document op 29 juni 2000 aldaar, zal Hare Majesteit de Koningin aanwezig zijn.

Minister van Staat Ruud Lubbers is als Commissioner van het Earth Charter Initiatief mede namens organisator NCDO de gastheer. Betrokkenen bij het Earth Charter zullen samen met externe deskundigen, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en jongeren bespreken wat de rol van het Earth Charter voor de toekomst kan zijn. Vanwege het jubileum wordt dit jaar wereldwijd campagne gevoerd onder het motto 'It starts with one'.

Duurzame toekomst

Binnen het centrale jubileumthema 'Dialoog, samenwerking en actie voor een duurzame toekomst' zal tijdens de Nederlandse bijeenkomst met name aandacht zijn voor het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen en voor innovatie van internationale samenwerking met gebruikmaking van nieuwe media. Internationale prominenten als Karen Armstrong, Leonardo Boff, Yolande Kakabadse, Oscar Motomura en Pauline Tangiora leveren een bijdrage aan de plenaire bijeekomst. Nederlanders als Sylvia Borren, Pieter Broertjes (genodigd), Ton Dietz, Jos van Gennip, Herman Mulder, Jan Pronk, Awraham Soetendorp, Naema Tahir en Herman Wijffels zijn moderator van thematische workshops of verzorgen een presentatie.

Online participatie

De bijeenkomst is wereldwijd live te volgen via internet. Via tekstberichten kan online internationaal geparticipeerd worden. Het maandblad over internationale en ontwikkelingssamenwerking IS heeft in het aanstaande julinummer een speciale bijlage over tien jaar Earth Charter, ingeleid door Prins Carlos.

Culturele bijdragen aan de bijeenkomst worden verzorgd door de Costa Ricaanse Minister van Cultuur Manuel Obregon op piano en Macaco Tamerice van de Italiaanse leefgemeenschap Damanhur met 'Music of the Plants'.

Vanwege de focus op de toekomst zijn voor de bijeenkomst nadrukkelijk ook kinderen uitgenodigd. Nederlandse kinderen van de Haagse Comeniusschool en leerlingen van de URDT-meisjesschool uit Oeganda maken, naar een idee van beeldend kunstenaar Alette de Groot en geïnspireerd door het Earth Charter, uit afval decors en figuren voor een live-animatie, die ter plekke voor de koningin en de deelnemers wordt vertoond.

Earth Charter soft law document

Het Earth Charter is een verklaring van burgers over wereldwijde onderlinge afhankelijkheid en universele verantwoordelijkheid, waarin de fundamentele principes voor het opzetten van een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld staan. Die principes dienen "als een standaard, waarmee het gedrag van alle individuen, organisaties, bedrijven, overheden en transnationale instellingen kan worden gestuurd en beoordeeld", aldus het Voorwoord. Het Earth Charter is het eindresultaat van een jarenlange wereldwijde, interculturele dialoog over gezamenlijke doelen en waarden. Het opstellen van het Earth Charter was een van de meest omvangrijke samenwerkingsprocessen ooit voor het schrijven van een internationale verklaring en heeft mede daardoor breed gezag als ethische leidraad.

Dankzij deze legitimiteit erkennen steeds meer internationale juristen dat het Earth Charter de status heeft van 'soft law' document. 'Soft law' documenten, zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, worden gezien als moreel sturend, maar niet wettelijk bindend voor regeringen die ze erkennen en overnemen. 'Soft law' documenten vormen vaak een basis voor 'harde' wetgeving.


Noot voor redacties
Noot voor de redactie,