Eerste modeleerkrachten studeren af bij Plantijn

24/06/2010 14:28

Plantijn Hogeschool

Bachelors Modeleerkracht stappen af van snit en naad imago

In september 2007 ging het nieuwe decreet van 15/12/2006 van de Vlaamse Gemeenschap, Ministerie van Onderwijs, betreffende de lerarenopleidingen in Vlaanderen in voege. Nu, drie jaar later, studeren de eerste modeleerkrachten met nieuwe bevoegdheden af. "Ik was meteen verkocht", aldus Liesbeth Eysermans die binnenkort haar diploma behaalt, "deze opleiding kan ik in geen enkele andere Vlaamse hogeschool volgen."

Uniek in Vlaanderen

Voorheen was er de bacheloropleiding Voeding, verzorging en kleding. Nu kiezen de studenten van Plantijn Hogeschool voor ofwel Mode ofwel Voeding/verzorging, beide gecombineerd met Techniek, Biologie of Project kunstvakken. Tot vorig jaar behaalden de studenten de Bachelor in de Lerarenopleiding Voeding-verzorging - Kleding, nu steken ze de Bachelor Modeleerkracht op zak.

Plantijn Hogeschool deelt deze primeur met Artesis in Lier waar voor het eerst ook een student modeleerkracht afstudeert. De combinatie van Mode met Project kunstvakken die Plantijn aanbiedt, is uniek in Vlaanderen. De vijf modeleerkrachten die nu afstuderen aan Plantijn Hogeschool hebben voor deze combinatie gekozen.

Meer dan snit en naad

Waar vroeger de opleiding Snit en naad vaak een negatieve bijklank had, biedt de Bachelor Modeleerkracht nieuwe perspectieven. Enerzijds begeleiden de toekomstige modeleerkachten binnen het secundair onderwijs de individuele leerling in zijn creatief denken en vormgeven van producten uit de modewereld. Anderzijds leiden ze leerlingen op tot gespecialiseerde modeverkopers.

De combinatie met Project kunstvakken heeft hun blik op kunst en cultuur verruimd en geeft hen tevens de mogelijkheid om kunstprojecten te organiseren en te begeleiden binnen en buiten het onderwijs. "Ik vind het fantastisch dat ik verschillende vakken kan geven in het TSO en het BSO en tegelijkertijd terecht kan in de kunsteducatieve sector", zegt Liesbeth.

Proclamatie en tentoonstelling

De kersverse modeleerkrachten zullen tijdens de plechtige proclamatie op dinsdag 29 juni om 19 uur in het Provinciehuis van Antwerpen in de bloemetjes gezet worden. IVOC, de organisatie ter ondersteuning van opleidingen in de confectie- en textielsector zal enkele prijzen overhandigen. De studenten zullen er een selectie van hun werk en creaties tentoonstellen.