Logopedisten protesteren tegen 10 euro eigen bijdrage


Duizenden reacties van patiënten over veel te dure logopedie

DEN HAAG, 20100628 -- Op dinsdag 29 juni demonstreren honderden logopedisten in Den Haag tegen de maatregel om per logopedische behandeling ¤ 10 eigen bijdrage in voeren. De beroepsvereniging NVLF ontving in drie dagen duizenden petities van patiënten. Het online register werd al 8.000 keer ondertekend. Morgen biedt de NVLF de petities aan de vaste Kamercommissie van VWS aan.

De logopedisten vrezen dat door de eigen bijdrage logopedie te duur wordt voor ouders van kinderen met lage inkomens en chronisch zieken. Een gezin met twee kinderen betaalt al gauw ¤ 1000 per jaar. In het online petitieregister schrijven mensen hoe schrijnend de gevolgen zijn. Ouders met jonge kinderen die hebben moeten leren slikken vanwege de sondevoeding. Taalzwakke kinderen die zonder logopedie niet op hun niveau onderwijs kunnen volgen of voortijdig zullen afhaken. De minister ondermijnt hiermee een zorgsysteem dat verder gaat dan het afremmen van zorgconsumptie. Logopedie legt bij veel patiënten de basis voor hun latere mondelinge communicatie. Deze bezuiniging maakt veel mensen onmondig", zegt Willem Snijders namens de logopedievereniging.

Volgens de NVLF leidt de maatregel tot extra kosten in bijvoorbeeld het onderwijs omdat kinderen met spraaktaalachterstand extra begeleiding nodig hebben. De maatschappelijke kosten nemen toe als chronisch zieken niet meer in staat zijn zichzelf communicatief te redden en afhankelijk worden van mantelzorg. "We vrezen dat door de bezuinigingsmaatregel logopedische praktijken moeten sluiten omdat er minder patiënten komen. Onze leden geven dit nu al aan. Zij zullen het verlies niet kunnen opvangen omdat hun financiële positie al zorgelijk is. We hebben het over een tarief van nog geen 28 euro per half uur logopedie. Voor logopedie is ongeveer 100 miljoen euro geraamd: dat is 1/800 van het totale zorgbudget. Minister Klink zet het mes in de eerste lijn, en snijdt tegelijk de lijnen met het onderwijs door.

NVLF





Ingezonden persbericht