Nanopodium overhandigt activiteitenkalender aan Vaste Kamercommissie


DEN HAAG, 20100628 -- Op dinsdag 29 juni om 13.15 uur overhandigt de onafhankelijke Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie (Nanopodium) haar de activiteitenkalender aan de nieuwe Vaste Kamercommissie Economische Zaken.

Sinds de commissie ruim een half jaar geleden (30 maart 2009) van start ging, groeit de animo voor de maatschappelijke dialoog over nanotechnologie. Het afgelopen half jaar heeft de commissie 35 projecten goedgekeurd die dit debat ondersteunen en stimuleren, variërend van tentoonstellingen en theatervoorstellingen tot nieuwe educatiemiddelen, web-based informatie en televisieprogramma's (kijk op www.nanopodium.nl voor een compleet overzicht van alle projecten). Inmiddels zijn veel van deze activiteiten van start gegaan. Het komende half volgen er nog veel meer. Het verwachte bereik van de projecten bedraagt miljoenen mensen in verschillende doelgroepen.

Nanotechnologie is een verzamelnaam voor alle nieuwe technologieën die materie aanpassen op zeer minuscuul niveau: van één tot honderd miljardste van een meter, ofwel 1 - 100 nanometer. Het zal naar verwachting grote impact hebben in de gezondheidszorg, sport, voedingsmiddelenindustrie en de automatisering. Het is nog heel ver weg, maar onderzoekers dromen bijvoorbeeld ervan om nanotechnologie in te zetten in je lichaam: om medicijnen te ontwikkelen die precies weten waar ze moeten zijn en alleen op de plek werken waar het echt nodig is.

De ontwikkelingen in de nanotechnologie gaan razendsnel, maar veel mensen weten nog weinig over wat de technologie inhoudt. Daarom heeft de overheid middelen ter beschikking gesteld voor organisaties om met publieksactiviteiten, debat en dialoog kritische aandacht aan het onderwerp te schenken.

Om aandacht voor de maatschappelijke dialoog te vragen, overhandigt de commissie de activiteitenkalender aan de nieuwe Vaste Kamercommissie Economische Zaken.

Bekijk de activiteitenkalender op: www.nanopodium.nl

Over Nanopodium
Nanopodium is een podium voor het uitwisselen van gedachten, meningen, ideeën en suggesties om met elkaar in gesprek te komen over kansen en bedreigingen van nanotechnologie voor individu en samenleving. Nanopodium is een initiatief van de onafhankelijke Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie. www.nanopodium.nl

Nanopodium