Concurrentie VMware op de virtualisatiemarkt stijgt


BREDA, 20100629 -- Na jarenlang bijna de gehele Nederlandse zakelijke markt voor servervirtualisatie in handen te hebben gehad, krijgt VMware in haar jongste jaren meer concurrentie. In mei 2010 heeft VMware een aandeel van 87 procent in de installed base in Nederland. Met acht procent neemt Microsoft de tweede plaats in. Nieuwkomer Citrix heeft vijf procent van de installed base in handen. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van interviews met meer dan zesduizend Nederlandse vestigingen met vijftig of meer medewerkers. Hiermee is VMware nog steeds het grootst, maar de concurrentie krijgt duidelijk voet aan de grond.

In 2009 bedroeg het aandeel van VMware nog 94 procent, had Microsoft vijf procent in handen en bedroeg het aandeel van Citrix nog maar één procent. Dit betekent echter niet dat de positie van VMware verslechterd is. Hoewel het aandeel `in de taart' kleiner is geworden, wordt de taart zelf nog altijd elk jaar aanzienlijk groter. In 2008 groeide het aantal Nederlandse sites met VMware servervirtualisatie met meer dan 130 procent. In het afgelopen jaar nam het aantal vestigingen met servervirtualisatie software van VMware toe met circa 63 procent.

Microsoft
Microsoft is al langer actief op het gebied van servervirtualisatie. Dit blijkt zowel uit het aantal sites dat al gebruik maakt van servervirtualisatie van Microsoft, als uit het aandeel in de totale installed base. Van de Nederlandse vestigingen met vijftig of meer medewerkers maakte begin 2008 minder dan één procent gebruik van virtualisatiesoftware van Microsoft, begin 2009 bedroeg dat een kleine anderhalf procent. In de periode Q2 2009 - Q2 2010 is dit percentage verdubbeld naar 3,5 procent van alle sites. Op brancheniveau is de penetratie Microsoft virtualisatie het hoogst bij IT & Telecom organisaties (12%), het onderwijs (8%) en de financiële sector (5%). Kijkend naar de omvang van organisaties en het gebruik van Microsoft virtualisatie blijkt dat de kracht van Microsoft op dit moment voornamelijk bij kleinere organisaties zit. Bij sites tot honderd medewerkers is het aandeel in de installed base twaalf procent. Bij het stijgen van het aantal medewerkers on site neemt dit percentage langzaam af.

Citrix
Citrix is relatief nieuw op de markt voor virtualisatie. De overname van XenSource eind 2007 gaf Citrix op technologisch gebied een vliegende start op de virtualisatiemarkt. Met haar producten op het gebied van application delivery kende Citrix al een sterke aanwezigheid in de Nederlandse zakelijke markt. Deze combinatie zorgt voor een goede uitgangspositie bij de positionering van de virtualisatieproducten. Aan het begin van 2009 gaf iets minder dan één procent van de Nederlandse vestigingen aan gebruik te maken van virtualisatie van Citrix. Een jaar later is dat meer dan verdubbeld naar 2,3 procent. Virtualisatie-oplossingen van Citrix komen relatief vaak naar voren in het publieke domein en dan met name in de zorgsector. In de kleine twee jaar dat Citrix actief is op de virtualisatiemarkt heeft ze een aandeel in de installed base weten te bemachtigen van vijf procent.

Ontwikkeling gebruik servervirtualisatie in Nederland van 2008 tot 2010
Los van de verschillende oplossingen die in gebruik zijn, ziet Computer Profile anno mei 2010 bij 36 procent van alle sites met vijftig of meer medewerkers een oplossing op het gebied van servervirtualisatie. Dat is ten opzichte van het begin van 2009 een groei van 76 procent. Van 2008 naar 2009 groeide het gebruik van servervirtualisatie met 142 procent. De IT & Telecom branche kent het hoogste gebruik in servervirtualisatie. Opmerkelijk is de hoge mate van gebruik binnen de publieke sector. In het verleden is dit segment op het gebied van ICT-toepassingen namelijk eerder een trendvolger dan een trendsetter geweest.

Computer Profile





Ingezonden persbericht