Ingezonden persbericht


13 juni 2010

PERSBERICHT
QUEEN: juwelen van Hans van Bentem schitteren in Pimpernelstraat Onthulling dinsdag 29 juni 16.30 uur.

Aan de hemel in de Rotterdamse Pimpernelstraat fonkelen sinds een paar dagen juwelen, in alle kleuren die diamanten en kristallen kunnen aannemen. Ze vormen een kunstwerk dat is gemaakt door kunstenaar Hans van Bentem: uitvergrote juwelen van roestvaststaal en éénzijdig spiegelend glas. Het was een opdracht van woningbouwcorporatie Vestia die op zijn beurt de regie aan het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam heeft gegeven. Vestia en het CBK hadden in deze samenwerking al eerder in de Pimpernelstraat een kunstwerk van Saniye Bildercin laten aanbrengen met het sieraad als thema. Van Bentem heeft die opgave letterlijk genomen. Hij maakte een kroon, tiara, oorbellen en halsketting die overdag de omgeving en het zonlicht weerkaatsen. 's Nachts gaat het ledlicht in de kunstwerken gloeien in allerlei kleuren. Op dinsdag 29 juni om 16.30u wordt deze schitterende kunst onthuld.

De sieraden zijn bovenin de straat opgehangen. Ze hangen er zodanig dat ze een denkbeeldige figuur lijken te suggereren: een prinses, koningin, een schoonheid van de nacht. Het werk verwijst naar sprookjes, zoals die over de gehele wereld verteld worden, als een verschijning uit de fantasiewereld. De scherpe kristalvormen steken strak af tegen de lucht en contrasteren met de alledaagse architectuur. Tegelijkertijd verbinden deze juwelen de beide kanten van de straat en smelten ze visueel samen met de verspringende metalen balkons en de belijningen van ramen en dakranden.

Met zijn kunstwerk wil Hans van Bentem de eenheid en de verborgen schoonheid van de Pimpernelstraat bejubelen. Mede geïnspireerd op oosterse decoratieve ambachten als sieraden en lampkunst hoopt het de bewoners te verblijden met een gezamenlijk geschenk. Overdag schittert het werk en 's avonds straalt het. Met het inzetten van de schemering wordt het kunstwerk een sprookjesachtige verschijning die lijkt te zweven en de bewoners begeleidt met het ingaan van de nacht, het domein der dromen. De invulling is aan de kijker die er zijn fantasie op los mag laten en er hopelijk een verhaal bij bedenkt.