Ingezonden persbericht


KONINKLIJK PALEIS AMSTERDAM
TENTOONSTELLING 30/06-12/09

SCHOONHEID OP MAAT
De erfenis van Palladio en Scamozzi in de Gouden Eeuw

Hare Koninklijk Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent op 29 juni in het Koninklijk Paleis te Amsterdam de tentoonstelling 'Schoonheid op maat, de erfenis van Palladio en Scamozzi in de Gouden Eeuw'. Mevrouw Amalia Sartori, president van het Centro Internazionale di Studi di Architettura Andrea Palladio en lid van het Europees Parlement, zal hierbij aanwezig zijn. De tentoonstelling behandelt de invloed van de architect Vincenzo Scamozzi (1548-1616) op de Hollandse bouwkunst in de Gouden Eeuw en gaat hiermee terug naar de vroege Italiaanse inspiratiebronnen voor de architectuur van het Paleis.

De architectuur en theorie van Vincenzo Scamozzi, die aan de basis stond voor het Hollands Classicisme, wordt in de tentoonstelling belicht met behulp van originele tekeningen, maquettes, schilderijen en foto's van de huidige situatie. In het tweede gedeelte van de tentoonstelling staat de invloed van Scamozzi op het ontwerp van het Koninklijk Paleis centraal. Daarnaast zal een speciaal ontwikkelde stadswandeling de bezoeker buiten de muren van het Paleis leiden want zonder ooit in Holland te zijn geweest, heeft de Italiaanse architect de bouwstijl van de tweede helft van de Gouden Eeuw in Amsterdam sterk beïnvloed. Deze architectuurwandeling neemt u mee langs de meest markante voorbeelden van het classicisme volgens Scamozzi.

De stijl van Scamozzi kenmerkt zich door zowel harmonie als eenvoud en in tegenstelling tot zijn voorganger Palladio is hij tot nu toe vrij onbekend gebleven.

Tentoonstelling: 30 juni - 12 september 2010, dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur (september vanaf 12.00 uur)

Noot voor de redactie (