Gemeente Utrecht

gemeenteraad van Utrecht

Geachte raadsleden,

Tijdens de raadscommissievergadering heeft u vragen gesteld over het schijnbaar negatieve resultaat van het programma Krachtwijken.
Al tijdens het overleg heb ik aangegeven zelf ook niet gelukkig te zijn met de wijze waarop het resultaat in beeld wordt gebracht.
Het staat er financieel-technisch gezien misschien wel juist, maar het wekt de verkeerde indruk. In overleg met de wethouder Financiën zal ik in de komende Verantwoording een eenduidig beeld scheppen voor wat betreft de financiële voortgang van het programma Krachtwijken."

De in de Verantwoording 2009 opgenomen uitgaven zijn gebaseerd op de uitvoeringsprogramma's Krachtwijken. De uitgaven voor het programma Krachtwijken drukken op een speciaal voor dit doel ingestelde reserve van 25,567 miljoen euro. Per saldo wordt voorgesteld om een bedrag van 3,914 miljoen euro uit die reserve te onttrekken. Dit is conform de opgenomen ramingen in de uitvoeringsprogramma's. Er is in 2009 dan ook geen sprake van een daadwerkelijke overschrijding van kosten. Inclusief de bijdragen van het Rijk en de woningbouwcorporaties, is de hoogte van de reserve toereikend om het met het Rijk en de corporaties overeengekomen programma ook in de komende jaren daadwerkelijk te kunnen uitvoeren.

Tenslotte meld ik u nog dat, ten behoeve van de helderheid, de programma's Krachtwijken en Utrecht Vernieuwt in financiële zin voortaan gescheiden zullen worden. In de zogeheten 'derde technische wijziging' van de begroting 2010 zal tevens een wijziging worden opgenomen, waarbij de ramingen in de Programmabegroting 2010 ev. worden geactualiseerd op basis van de uitvoeringsprogramma's.

In de hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,

H. Bosch
Wethouder voor Ruimtelijke Ordening, Wonen, Leidsche Rijn, Krachtwijken, Grondzaken en Vastgoed en 'Utrecht Vernieuwt' Wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern

Datum 28 juni 2010
Ons kenmerk
Met vriendelijke groet,

Drs. H. Bosch