Gemeente Utrecht

Vragenuurtje raadsvergadering dinsdag 29 juni 2010

Brand in de 'Verrekijker'

Afgelopen weekend werden we opgeschrikt door een brand en ontploffing in de zuidelijke toren van het hoofdkantoor van de Rabobank, beter bekend als de 'Verrekijker'. Hoewel het "slechts" tot materiële schade beperkt is gebleven, zit de schrik er goed in en zijn we op basis van de berichtgeving niet geheel gerust op de veiligheid van omwonenden en hulpverleners.

Dat brengt de CDA-fractie tot de volgende vragen aan het College van B&W:


1. Is het juist dat de wateraansluitingspunten in de torens nog niet gereed waren en er evenmin brandmelders en/of blussystemen e.d. operationeel waren? Zo, ja hoe verhoudt dit zich tot in het kader van het toezicht op de naleving van het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken en de Brandbeveiligingsverordening?

Het hoofdkantoor van de Rabobank is weliswaar één van de hoogste gebouwen in aanbouw, waardoor de omvang van een dergelijke calamiteit aanzienlijk kan zijn. In Utrecht vinden echter tal van bouwactiviteiten plaats, waardoor we ons afvragen hoe het met de veiligheid van andere panden in aanbouw is gesteld.


2. Kan het College binnen twee weken een opgave geven van in aanbouw zijnde gebouwen in de stad waar bij dergelijke calamiteiten de (vereiste) veiligheidsvoorzieningen nog niet gereed zijn? Zo nee, is deze informatie wel op voorhand bekend bij de instanties (zoals de VRU) die bij calamiteiten worden ingeschakeld?

Chantal Hakbijl
CDA-Utrecht