Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ATP waarschuwt voor aanvragen van visa via internet PAS OP MET REISDOCUMENTEN

SCHIPHOL-RIJK, 29 juni 2010 - Het is bij het aanvragen van visa voor verschillende landen oppassen geblazen. Uit onderzoek van ATP, een van de top drie zakenreisorganisaties van ons land, blijkt dat bij het verkrijgen van reisdocumenten nogal eens beunhazen actief zijn. Zo wordt bijvoorbeeld bij het aanvragen van benodigde reispapieren via internet nogal eens geld gevraagd. Terwijl die documenten door de autoriteiten van de betrokken landen gratis worden verstrekt. Voorbeelden hiervan zijn onder meer de Verenigde Staten en Australië. Het ATP-onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Visumwinkel in Den Haag, een van de professionele bureaus die de visa voor bonafide reisorganisaties verzorgen.

Een aantal landen biedt inmiddels via internet gratis elektronische visa aan. Veelal internationale bedrijven bieden deze service ook aan, echter tegen betaling. Nagebouwde websites van die commerciële bedrijfjes, die tientallen dollars vragen voor hun diensten, zijn vaak niet te onderscheiden van de officiële website van de overheid. Hierdoor is het vaak onduidelijk of het juiste kanaal gebruikt wordt.

"Een visum aanvragen is meestal een lastige en tijdrovende bezigheid. Wie denkt alles in orde te hebben en voor een visum naar bijvoorbeeld Den Haag of Brussel gaat, kom daar vaak van een koude kermis thuis", aldus de experts. "Regelgeving blijkt continu te worden aangepast en zorgt dan op het laatste moment nogal eens voor verrassingen aan het loket bij de ambassade of het consulaat. Vaak is de foto niet goed, wordt niet het juiste formulier gebruikt of is de aanvraag niet volledig.

Een ander fenomeen is de 'online' visumaanvraag. Veel (ook Nederlandse) bedrijven bieden 'online' visa aan. Het enige wat wordt aangeboden is een webformulier waarop gegevens moeten worden ingevuld. Maar uiteindelijk moet na een wandeling door formulieren toch het paspoort met pasfoto worden opgestuurd. Het visum moet tenslotte in het paspoort worden geplakt of gestempeld. Online visa bestaan niet, tenzij aangeboden via het officiële overheidskanaal, zoals in het uitzonderlijke geval van Australië.

ATP adviseert om advies te vragen bij de zakenreisorganisatie waar de reis is geboekt. Zo werkt ATP nauw samen met de gespecialiseerde Visumwinkel in Den Haag. Dit voorkomt dat zakenreizigers niet langer zelf in de rij hoeven te staan bij consulaat of ambassade. De specialisten zijn op de hoogte van de meest recente regelgeving en kunnen op die manier reizigers telkens van juiste visuminformatie voorzien. De experts van ATP en Visumwinkel raden zakenreizigers met klem aan om voorzichtig te zijn met wie men in zee gaat. "Geef een paspoort niet zomaar in handen van iemand die pretendeert verstand van visa te hebben. Maak gebruik van een professionele en betrouwbare partij."


- Einde Bericht -

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht