Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen nieuwe naam voor archief

Sittard-Geleen, 29 juni 2010- Op maandag 28 juni hebbben burgemeester Sjraar Cox en wethouder Yvonne Baetens-Derks de nieuwe archiefbewaarplaats van het stadsarchief Sittard-Geleen in de kelder van Museum het Domein in Sittard officieel geopend. Tijdens de opening werd bekendgemaakt dat het college van B&W besloten heeft de grensoverschrijdende functie van de instelling meer te benadrukken. Daarom is de naam van het archief gewijzigd in: Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen. De nieuwe bijbehorende website, www.ehc.sittard-geleen.eu is online. Veel archiefstukken zijn hierop digitaal te raadplegen.

,,Maar ook het echte archief is de moeite van het bezoeken meer dan waard,' zei wethouder Yvonne Baetens-Derks (cultuur). ,,Uniek in dit gebouw is de klimaatbeheersing en de archiefrekken, waardoor de stukken beter behouden blijven.' Burgemeester Cox benadrukte in zijn toespraak het belang van de grensoverschrijdende functie van het archief.

Archiefbewaarplaats

In 2009 is Laudy Bouw en Ontwikkeling gestart met de bouw van een ondergrondse archiefbewaarplaats in de tuin van Museum het Domein. In de bewaarplaats kan zo'n 7 strekkende kilometer aan archieven van de (voorgangers van) de gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen bewaard worden. De oudste (perkamenten) archivalia dateren uit de 13e eeuw. Moderne technieken zorgen voor een eeuwenlang veilig behoud van het materiaal, volgens de eisen van de archiefwet.

Euregionaal Historisch Centrum

De ligging van de gemeente Sittard-Geleen in een van Europa's scharnierpunten is uniek te noemen. De geschiedenis van de huidige gemeente verhaalt van de vele relaties van oudsher met vele hoeken van Europa. Onze regio is dus bij uitstek een grensoverschrijdende regio van oudsher. Het Stadsarchief -sinds 2006 regioarchief omdat het ook de wettelijke taken vervult voor de gemeenten Beek, Schinnen en Stein- heeft deze grensoverschrijdendheid al lang hoog in het vaandel staan. Daarbij worden, waar mogelijk, de meest moderne middelen benut om historische cultuur te verspreiden, zoals GPS-wandelingen en verregaande digitalisering van de archieven.

Om deze grensoverschrijdendheid als kernwaarde te gebruiken heeft het college van B&W besloten om een naamsverandering door te voeren. Het Stadsarchief gaat voortaan als Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen door het leven en zal deze scharnierfunctie nog nadrukkelijker gaan vervullen dan voorheen.

Website

Samen met de naamsverandering heeft het Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen een nieuwe website ontwikkeld: www.ehc-sittard-geleen.eu. Hierop vindt de bezoeker alle archiefstukken in digitale vorm.


---