VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 29 juni
2010/076/CA

Divers onderzoek in julinummer wetenschapsmagazine Synaps Meeste jonge zedendelinquenten hebben psychiatrische stoornis

Het is snel gezegd: als een jongere een zedendelict pleegt, moet hij wel een psychiatrisch probleem hebben. Maar in de praktijk was dit tot nu toe nauwelijks wetenschappelijk onderzocht. Lisette 't Hart-Kerkhoffs van kinder- en jeugdpsychiatrie VUmc bestudeerde daarom psychiatrische stoornissen en psychosociale problemen onder 226 mannelijke jeugdige verdachten van zedendelicten, met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. Eén van de conclusies is dat driekwart van de onderzochte jongens ten minste één psychiatrische stoornis had en meer dan de helft tenminste twee. In Synaps, het wetenschapsmagazine van VU medisch centrum, vertelt 't Hart-Kerkhoffs meer over haar promotieonderzoek.

Verder onder andere in nummer 74 van Synaps:


* Nu veel mensen met kanker blijven leven, is er meer aandacht voor kwaliteit van leven met - of na - de ziekte. Irma Verdonck, hoogleraar 'Leven met kanker' vertelt over de nieuwe onderzoekslijn Quality of Life.
* Professor Remy HiraSing is trots op wat de Nederlandse jeugdgezondheidszorg heeft bereikt.
* VUmc heeft een nieuwe MEG-scanner, die op 306 punten hersenactiviteit meet aan de hand van magnetische velden in de hersenen. Dat geeft een schat aan informatie voor hersenonderzoek.
* VUmc'ers ontwikkelden een test om de darmflora van een mens te bepalen. Uniek, en zeer bruikbaar voor diagnostiek.
* GGZ inGeest verkent de psyche van de mens in astronautenonderzoek.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie over de onderzoeken of wilt u een exemplaar ontvangen van Synaps? Neem dan contact op met dienst communicatie van VU medisch centrum, Caroline Arps tel: 020- 444 3444. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten

Achtergrondinformatie (