Provincie Antwerpen


Beursstudenten van de provincie Antwerpen naar China

6 Vlaamse studenten voor 6 maanden naar Chinese zusterprovincie Shaanxi

Tijdens de zomermaanden zullen 6 studenten van Artesis-Universiteit Antwerpen en de Katholieke Universiteit Leuven naar China vertrekken. Jaarlijks geeft de provincie Antwerpen 6 Vlaamse studenten de kans om met een beurs gedurende 6 maanden te studeren in Xi'an, de hoofdstad van de provincie Shaanxi in China. Al 25 jaar werkt de provincie samen met deze Chinese zusterprovincie. De 6 studenten zullen Chinese les volgen aan de 'Northwest University' en ze zullen zich gedurende een half jaar onderdompelen in de Chinese cultuur en taal.

De 6 geselecteerde studenten zijn:

-D'HAENENS Olivier (Bachelor, Artesis Hogeschool departement Vertalers en Tolken)
-HUS Tinne (Bachelor, Artesis Hogeschool departement Vertalers en Tolken)
-BRUYNSEELS Valerie (Master, Artesis Hogeschool departement Vertalers en Tolken)
-LOURDON Gitte (Master, Artesis Hogeschool departement Vertalers en Tolken)
-EL-JAFOUFI Ahmed (Bachelor, Artesis Hogeschool departement Industrieel Ingenieur)
-VAN DER KROGT Sophia (Masters, Bedrijfscommunicatie, KUL)

In het kader van de vriendschapsrelatie die de provincie Antwerpen sinds 1985 gesloten heeft met de provincie Shaanxi in China, verleent het provinciebestuur al meer dan 20 jaar studiebeurzen om in Xi'an gedurende een semester Chinees te studeren. Het is de oudste en ook de meest succesvolle uitwisseling tussen beide provincies. Twee jaar geleden werd deze uitwisseling bovendien uitgebreid, sinds 2008 komen alle Vlaamse studenten Chinees die in onze provincie gedomicilieerd zijn in aanmerking voor de jaarlijkse selectie.

Ter voorbereiding van hun reis en verblijf in China wordt voor de toekomstige uitwisselingsstudenten een infovergadering in het provinciehuis georganiseerd op 1 juli om 14u30. Tijdens deze infovergadering kan u kennismaken met de studenten.

De provincie Antwerpen heeft voor deze uitwisseling jaarlijks ruim 42.000 euro veil. Het merendeel hiervan gaat naar de onkosten voor de Shaanxi-studenten die in dit kader in Antwerpen studeren en verblijven. Onze Antwerpse studenten krijgen elk 1.600 euro voor hun reiskost tot in Xi'an. Anderzijds voorziet de provincie Shaanxi ter plaatse volgende zaken: registratie- en inschrijvingsgeld op de universiteit, huur van een kamer op campus en een studiebeurs.

Gedeputeerde voor Internationale Samenwerking Ludo Helsen is verheugd over de groeiende interesse voor de provinciale Chinabeurs: "het doet me veel plezier dat dankzij onze succesvolle vriendschapsrelatie meer jongeren de weg vinden naar de Chinese taal en cultuur. Van de 13 kandidaten werden deze 6 studenten geselecteerd. Het provinciebestuur hoopt hen zo een duwtje in de rug te geven bij hun verdere professionele carrière."