Gemeente Rotterdam

2010 | 82

29 juni 2010

Economische recessie laat sporen in stad na

De economische crisis lijkt over zijn dieptepunt heen te zijn. Factoren zoals een groeiende overslag in de haven en meer verkochte woningen in het eerste kwartaal ten opzichte van een jaar geleden, laten positieve cijfers zien. Tegelijkertijd laat de recessie wel duidelijk zijn sporen na in de stad. Rotterdammers geven dit jaar een lager rapportcijfer dan een jaar geleden wanneer het over hun eigen situatie gaat. Dit blijkt uit de jaarlijkse 'Staat van Rotterdam' en de 'Sociale Index' die het college van B en W vandaag aan de raad heeft gestuurd.

Het aantal werkzoekenden heeft naar het zich laat aanzien het hoogste punt bereikt, maar jongeren zijn wel harder getroffen door de crisis, zo blijkt uit de 'Staat van Rotterdam'. Hierdoor is de deelname aan het onderwijs hoger dan vorige jaren. In het algemeen zijn de verwachte negatieve gevolgen van de crisis die Rotterdammers vorig jaar hadden, werkelijkheid geworden. Deze houding is dit jaar nog niet veranderd. Het college van B en W verwacht daarom dat de score op de 'Sociale Index' volgend jaar verder onder druk komt te staan.

Het zijn vooral de antwoorden op belevingsvragen, zoals "Bent u tevreden met uw woning?" en "Kunt u rondkomen van uw inkomen?", die negatiever werden beantwoord dan vorig jaar. Hierdoor daalt het rapportcijfer van de 'Sociale Index' van een 6,0 vorig jaar naar een 5,8 nu, waar vorig jaar het totaalcijfer juist steeg van een 5,8 naar een 6,0. Hiermee beoordelen Rotterdammers vooral hun capaciteiten (gezondheid, inkomen, taalbeheersing) als onvoldoende. Op de punten 'adequate voorzieningen', 'vervuiling en overlast' en 'sociale en culturele activiteiten' wordt juist positiever geoordeeld. Vooral het thema 'voldoende opleiding' is de afgelopen drie jaar steeds verder gestegen, van een 5,8 in 2008 naar een 6,4 dit jaar.

Het beeld over de Rotterdamse wijken is verdeeld: de helft is sociaal sterk of voldoende sterk (32 wijken) en de andere helft is sociaal kwetsbaar of problematisch (33 wijken). De sterkste wijken liggen in onder andere in Prins Alexander, Hillegersberg-Schiebroek en Hoek van Holland. De zes sociale probleemwijken liggen in Feijenoord en Charlois. Sociaal zeer zwakke wijken kent Rotterdam niet.