Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_86VBL3

29 juni 2010, gezamenlijk persbericht van NWO en het Koninklijk Instituut voor de Tropen

Winst of verlies voor Ghanese cacaoboer?
Rol van Ghanese overheid in cacaosector

Staatsbemoeienis biedt - tegen alle trends van verzelfstandiging van boeren in - grote voordelen voor Ghanese cacaoboeren. Maar het huidige systeem kent ook flinke nadelen. Dat concludeert NWO-onderzoeker Anna Laven na jaren onderzoek in Ghana. Dit land is de op één na grootste cacaoproducent ter wereld. Laven promoveert op 29 juni aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift: 'The risks of inclusion. Shifts in governance processes and upgrading opportunities for small-cocoa farmers in Ghana'.

Anna Laven sprak voor haar onderzoek met Ghanese cacaoboeren, opkopers van cacao, vertegenwoordigers van de Ghanese overheid en grote multinationals. De Ghanese overheid heeft - in tegenstelling tot veel andere cacaoproducerende landen - besloten de cacaosector gedeeltelijk te liberaliseren. De overheid stelt vaste prijzen en stelt kwaliteitseisen aan cacao. Dat pakt positief uit voor de boeren en draagt bij aan een stabiel inkomen. Voor grote verwerkers van cacao pakt het ook goed uit, doordat zij een stabiele en betrouwbare leverancier van goede kwaliteit cacao hebben.

Niet iedere boer profiteert
De keerzijde van de overheidsbemoeienis kwam in het onderzoek van Anna Laven ook naar voren. Boeren krijgen geen impuls om zich te organiseren, private opkopers krijgen geen kans omdat zij niet met het buitenland mogen handelen en vooral meer kwetsbare boeren hebben moeite om te profiteren van voorzieningen. Het Ghanese systeem neemt bovendien de investeringsprikkels voor boeren en lokale bedrijven, zoals cacaokopers, in de handelsketen weg. Daarnaast verdient de overheid veel geld aan de export van cacao en is het nog maar de vraag of Ghana dat geld ook weer effectief investeert in de cacaosector. Gebrekkige transparantie, belangenverstrengeling en de intern gerichte blik van de overheid staan dit in de weg.

Volgens Laven zou de overheid zich opener en flexibeler op moeten stellen, om zo beter te kunnen anticiperen op nieuwe marktontwikkelingen in de internationale handelsketen, zoals de toenemende vraag naar duurzame cacao. Als de Ghanese overheid de juiste balans vindt, kan zij haar positie verder versterken en een voorbeeld zijn voor andere cacaoproducerende landen.

Duurzame economische ontwikkeling
Duurzame economische ontwikkeling in het algemeen en ketenontwikkeling in het bijzonder zijn belangrijke werkvelden voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Anna Laven is binnen dit instituut werkzaam als adviseur bij de afdeling Duurzame economische ontwikkeling. Zij voerde haar onderzoek in Ghana uit met een subsidie van het NWO-gebied WOTRO Science for Global Development. Het NWO-onderdeel WOTRO Science for Global Development richt zich op het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar ontwikkelingsvraagstukken, in het bijzonder duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding.

NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

Koninklijk Instituut voor de Tropen
Het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam is een kennis- en expertisecentrum voor internationale en interculturele samenwerking. Het Instituut werkt aan duurzame ontwikkeling, armoedebestrijding en aan cultuurbehoud en -uitwisseling.




Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek