Ingezonden persbericht


== persbericht ==

Protestantse portretten in het Geheugen van Nederland

Den Haag, 29 juni 2010 Vanaf vandaag zijn naast beelden uit het katholieke en joodse leven bij het Geheugen van Nederland ook beelden uit het protestantse leven te zien. Museum Catharijneconvent in Utrecht en de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben samengewerkt om voor een breed publiek een bijzondere collectie te ontsluiten: de portretten van protestantse theologen van ca. 1600-ca. 1850.

Trendgevoelige dominees
De gegraveerde, geëtste of gelithografeerde prenten laten zien dat dominees niet ongevoelig waren voor de mode: hulden zij zich eerst in ingetogen zwarte tabbaarden, later lieten zij zich portretteren in zwierige kamergewaden. Ook in de haardracht volgden zij de trend: na de lange baarden kwamen de krullerige pruiken. Bijschriften en gedichten op de prenten getuigen van de vroomheid van de voorgangers en spreken van hun 'donderende taal' die de zondaars op het juiste pad kon brengen.

Veel verschillende gezindten
In ons land zijn naar schatting enkele tienduizenden protestantse theologen werkzaam geweest: doopsgezinden en lutheranen, hervormden, remonstranten en gereformeerden. Van slechts een klein deel van hen zijn portretten bekend; meestal van predikanten die werkzaam waren in een grotere stad of die het brachten tot hoogleraar.

Herkomst van de collectie
De collectie van de Vrije Universiteit is voor een groot deel afkomstig van Mr. Hendrik Bos (1881-1970), een houthandelaar, bibliofiel en oud-directeur van de VU, wiens bibliotheek in 1971 werd verworven. De collectie predikantenportretten in Museum Catharijneconvent is ontstaan door verwerving van een aantal kerkelijke verzamelingen, zoals die van het Evangelisch-Luthers Seminarium, de Remonstrantse Gemeente te Rotterdam en de Nederlandse Hervormde Kerk (nu opgegaan in de Protestantse Kerk in Nederland).

Bekijk nu hier de collectie "Protestantse portretten", of ga naar www.geheugenvannederland.nl.


---

Het Geheugen van Nederland is het nationale digitaliseringsprogramma voor cultureel erfgoed. Het Geheugen stelt de vaak verborgen collecties van archieven, musea en bibliotheken beschikbaar via een centrale website.