Vleeskippen beter beschermd door nieuwe normen voor kwekerijen

29/06/2010 13:57

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Europese minimumregels omgezet in Belgisch recht

Vanaf morgen, 30 juni 2010, gelden in België minimumregels voor de bescherming van vleeskippen in kwekerijen. De kippenhouderij is één van de laatste sectoren in de intensieve veeteelt waarvoor er nog geen specifieke dierenwelzijnsnormen waren vastgelegd. Het KB tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van vleeskuikens werd opgesteld door de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid en vindt zijn oorsprong in een Europese richtlijn.

De belangrijkste maatregel is ongetwijfeld de beperking van de bezettingsdichtheid, met andere woorden het aantal vleeskippen dat per m² mag worden gehouden. Deze norm wordt uitgedrukt in kg/m². De bezettingsdichtheid in ons land beloopt momenteel gemiddeld 45 kg/m², wat overeenkomt met 19 kippen per m². Met de nieuwe wetgeving wordt de maximale bezettingsdichtheid vastgelegd op 33 kg/m²(ongeveer 15 kippen per m2).

Als het bedrijf aan bepaalde criteria voldoet, zoals een ventilatiesysteem heeft waarmee de temperatuur, vochtigheidsgraad, NH3- en CO2-gehaltes binnen strikte grenzen blijven, mogen meer kippen gehouden worden (tot 39 kg/m²). Als de kippenhouder bovendien een gids van goede praktijken gebruikt en een voldoende laag sterftecijfer heeft, dan geldt als absolute maximum 42 kg/m².

De nieuwe wetgeving voorziet ook nog in andere bepalingen die het welzijn van vleeskippen moeten verbeteren. Zo wordt de minimale lichtintensiteit vastgelegd, moeten de dieren iedere dag een aantal uren duisternis krijgen en zullen nieuwe vleeskippenhouders een opleiding over het welzijn van vleeskippen moeten volgen.

De inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) kregen zopas een specifieke opleiding van de Dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid. Zij zullen toekijken op de naleving van de nieuwe normen.

In ons land worden jaarlijks 220 miljoen vleeskippen gekweekt. Ze worden geslacht op de leeftijd van 6 weken, als ze een gewicht bereikt hebben van 2,2 kg. Er zijn ongeveer 800 bedrijven, met gemiddeld 28000 dieren per bedrijf.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel