Gemeente Utrecht

Onder strenge voorwaarden toestemming voor coffeeshop Biltsestraatweg

Burgemeester Wolfsen heeft het college vandaag geïnformeerd over zijn besluit onder strenge voorwaarden een horeca-vergunning te verlenen voor de coffeeshop aan de Biltsestraatweg 102. De driehoek (burgemeester, Openbaar Ministerie en politie) hebben besloten de coffeeshop aan de Biltsestraatweg te gedogen. Het betreft een nieuwe coffeeshop, waarvoor in maart 2009 een aanvraag werd ingediend.

De vergunningaanvraag voor de coffeeshop voldoet aan de criteria uit de Horecaverordening 2010 en de Notitie softdrugsbeleid gemeente Utrecht. Het bestemmingsplan staat ter plaatse horeca toe en er is geen sprake van een 'harde' weigeringsgrond. In het collegeprogramma is ruimte geboden voor totaal 17 coffeeshops in de gemeente Utrecht. Dit maximum is nog niet bereikt. In de directe omgeving van Biltsestraatweg 102 is er binnen een cirkel van 250 meter geen andere coffeeshop gevestigd. Ook zijn daar geen (basis)scholen, verslavingszorginstellingen, jongerencentra of buurthuizen.

De vergunningaanvraag heeft ter inzage gelegen, waarna er ca. 50 zienswijzen werden ingediend. De indieners vreesden met name voor overlast en criminaliteit, maar de reden om coffeeshops te gedogen is juist om overlast te voorkomen. In de stad zijn immers meer coffeeshops aanwezig die geen problemen veroorzaken. Door het stellen van strenge voorwaarden aan de vergunning kunnen de belangen van de omwonenden worden beschermd. Bovendien kan op deze specifieke voorschriften strikt worden toegezien en waar nodig handhavend opgetreden.




Gemeente Utrecht