Gemeente Rotterdam

2010 | 83

29 juni 2010

Verbouwing Rotterdamse Schouwburg van start

Het college heeft vandaag definitief groen licht gekregen van de gemeenteraad voor de verbouwing van de Rotterdamse Schouwburg. Tijdens de zomersluiting van de schouwburg, van 21 juni 2010 tot en met 1 oktober 2010, zullen de entree en de publieksruimten ingrijpend worden veranderd met als eyecatcher een wandvullend 'tv-scherm'. De Rotterdamse Schouwburg behoort wat programma en service betreft tot de beste culturele instellingen van Nederland. Op technisch en facilitair gebied is het echter niet ingericht om aan de veranderende eisen van bezoekers te voldoen. Wethouder Hamit Karakus (o.a. Vastgoed) benadrukt de bijdrage van de verbouwing aan de levendigheid in de binnenstad: "Door het open, multifunctionele en laagdrempelige karakter van de entree en de publieksruimten trekken we een breder publiek en meer bezoekers aan"

De Rotterdamse Schouwburg wordt na de verbouwing een aantrekkelijk, warm en open gebouw dat de hele dag toegankelijk is als stadscafé voor ontmoetingen. Het publiek kan er dagelijks vanaf 11:00 uur terecht voor een drankje of een hapje. Maar kan ook draadloos internetten of inleidingen, optredens en mediapresentaties bijwonen. Door de verplaatsbare inrichtingselementen en de videowand over de hele breedte van het pand wordt de foyer zowel citylounge als extra podium, waar een nieuw publiek en vele festivals gebruik van kunnen maken. Door de openheid en de programmering in de foyer is de schouwburg goed te zien op het Schouwburgplein. De verbouwing levert hiermee een grote bijdrage aan de stedelijke ambitie van een aantrekkelijke binnenstad, met uitstraling en sfeer".

Het gebouw van de Rotterdamse Schouwburg is eigendom van de gemeente Rotterdam en wordt sinds 2006 gehuurd door de stichting Rotterdamse Schouwburg. Het initiatief tot verbouwing is gebaseerd op een (financiële) samenwerking tussen beide partijen. Het totale budget bedraagt 4,2 miljoen euro waarvan de gemeente 2,5 miljoen euro bijdraagt.