Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 29 juni 2010

Gratis geluidsvaartocht belicht Oostelijk Havengebied vanaf het water Met eigen bootje langs moderne architectuur en historische pakhuizen

Vanaf vandaag is het mogelijk om het Oostelijk Havengebied zelf vanaf het water te ontdekken met een gratis audiotour. Deze geluidsvaartocht leidt langs bijzondere plekken, architectuur, design en eigentijdse hotspots. In anderhalf uur maken bezoekers in hun eigen bootje kennis met het waterrijke gebied ten oosten van het Centraal Station.

De geluidsvaartocht door het Oostelijk Havengebied is de eerste Amsterdamse rondvaart die bezoekers zelf, met hun eigen boot of huurboot, kunnen varen. Op de site www.exploreamsterdam.nl kun je de geluidsvaartocht gratis downloaden op een mp3-speler. Hier staat ook een kaart met de route, met vermelding van de punten waar een geluidsfragment te horen is, inclusief een preview van de geluidsfragmenten. De geluidsvaartocht is Nederlands gesproken.

Vaarroute
De geluidsvaartocht start bij het Oosterdok en gaat dan via de IJhaven en Entrepothaven naar het Entrepotdok, om weer te eindigen bij het startpunt. Tijdens de vaartocht maak je kennis met de rijke geschiedenis en het bijzonder vormgegeven heden van dit deel van Amsterdam. Interessante feitjes worden afgewisseld met achtergrondgeluiden, anekdotes en korte interviews met bewoners die in het gebied gewerkt of gewoond hebben. Het Muziekgebouw aan het IJ, de unieke woonwijk op het Java eiland, de ambachtelijke Brouwerij 't IJ en Museumwerf 't Kromhout zijn een greep uit de vele geluidsfragmenten.

Oostelijk Havengebied
Het Oostelijk Havengebied is niet alleen een populaire plek om te wonen, het staat in binnen- en buitenland ook bekend om haar vernieuwende architectuur en eigentijdse hotspots in historische pakhuizen. Met de geluidsvaartocht wordt dit bijzondere gebied buiten het toeristische stadscentrum in de spotlight gezet. De geluidstour over het water is ontwikkeld door Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB), in opdracht van de gemeente Amsterdam dienst Binnenwaterbeheer. Het project sluit aan op de notitie 'Ontdek Amsterdam' van de gemeente Amsterdam, dat gericht is op het spreiden van toerisme over de stad.

Andere gezichten van Amsterdam
In opdracht van de gemeente Amsterdam en in samenwerking met de stadsdelen is ATCB gestart met het project 'Andere gezichten van Amsterdam'. Achtergrond hiervan is dat in de buurten rond de binnenstad veel bijzondere bezienswaardigheden zijn te vinden die bij bezoekers niet of nauwelijks bekend zijn. Meer informatie www.exploreamsterdam.nl