Ingezonden persbericht


Persbericht

Arnhem, 29 juni 2010

Ian Williamson nieuwe voorzitter van de Europese Waterstof Vereniging (EHA)

Ian Williamson is door de ledenvergadering van de Europese Waterstof Vereniging (European Hydrogen Association ofwel EHA) benoemd tot de nieuwe voorzitter. Hij volgt Lars Sjunnesson op, die sinds 2005 voorzitter was. Williamson was een van de oprichters van het Joint Technology Initiative van de Europese Commissie op het gebied van waterstof. In het JTI werken overheidsorganisaties en bedrijven samen aan onderzoeksprojecten en de technologische ontwikkeling van waterstof en brandstofcellen. Ian Williamson is momenteel directeur Hydrogen and Bio Energy Systems bij Air Products Europe en geeft al zeven jaar lang leiding aan de waterstofactiviteiten van Air Products in Europa.

De Europese Waterstof Vereniging, die al tien jaar lang bezig is met de promotie van waterstof, is een van de belangrijkste gesprekspartners voor de Europese Commissie en voor nationale en regionale beleidsmakers. De vereniging vertegenwoordigt de belangrijkste Europese bedrijven, die zich bezighouden met de ontwikkeling van de waterstofinfrastructuur, en negentien nationale waterstofverenigingen, waaronder de Nederlandse Waterstof en Brandstofcellen Vereniging (NWV). Ian Williamson is tevens vice-voorzitter van de waterstofvereniging van Groot-Brittannië. De Europese Waterstof Vereniging verzorgt ook het secretariaat van HyRaMP, het partnership van Europese regio's en gemeenten, die betrokken zijn bij projecten op het gebied van waterstof en brandstofcellen. HyRaMP vertegenwoordigt meer dan dertig regio's, waaronder DutchHy, het samenwerkingsverband van de Nederlandse steden Amsterdam, Arnhem en Rotterdam.

In zijn functie als voorzitter wil Williamson de rol van de EHA als promotor van waterstof verder uitbouwen. Hij ziet voor waterstof een belangrijke rol weggelegd in een maatschappij, die niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Door gebruik te maken van haar unieke lidmaatschapsstructuur wil hij ervoor zorgen, dat de vereniging nauw betrokken blijft bij nationale en regionale ontwikkelingen. Daardoor is de EHA in staat om belangrijke issues op het gebied van technologie, de rol van de industrie of regelgeving aan te kaarten bij de belangrijkste beslissers op Europees niveau. "Het is van belang, dat Europese, nationale en regionale overheden -mede dankzij financiële en andere prikkels- de waterstof- en brandstofcelindustrie blijven ondersteunen", vindt Williamson. "Recente ontwikkelingen zoals de conclusies van de EU ten aanzien van het beleid voor schone en energiezuinige voertuigen bewijzen, dat we vooruitgang boeken. Ik weet zeker, dat we met de kennis en expertise v an de EHA-leden op den duur momentum voor de brede acceptatie en invoering van waterstof kunnen bereiken."


---