Provincie Antwerpen


29/06/2010
Provinciale solidariteit met het Zuiden

De provincie Antwerpen steunt 72 projecten in het Zuiden

YOCEvim vzw uit Wechelderzande is werkzaam in Malawi. Veel jonge kinderen lopen er een leerachterstand op door een tekort aan de juiste voedingsstoffen en een gebrek aan de juiste leerprikkels. Twee jong-gepensioneerden startten een project in Sitima dat de intellectuele ontwikkeling bij jonge kinderen stimuleert. Regelmatig gaan er Vlamingen naartoe om te helpen of stage te lopen.

Steeds meer mensen uit de provincie Antwerpen geraken nauw betrokken bij een ontwikkelingsproject in het Zuiden. Het provinciebestuur krijgt ieder jaar dan ook vele vragen voor ondersteuning. Dit jaar weerhield de deputatie 72 projecten van derden die samen 300.000 euro kregen.

"Jaarlijks gaat 0,7% van onze provinciale begroting naar Noord-Zuidbeleid,' zegt gedeputeerde Inga Verhaert, "een deel van dat budget gaat naar educatie en sensibilisatie van de noord-zuidproblematiek in eigen land. Denk hierbij maar aan het scholenproject Kleur Bekennen of het multiculturele festival Mano Mundo. Een ander deel gaat effectief naar projecten in het Zuiden."

Werking in het Zuiden
Een deel van de middelen gaat naar drie regio's in het Zuiden. In Senegal, Guatemala en de Filipijnen ondertekende het provinciebestuur een samenwerkingsovereenkomst met een hele regio. Lokale partners worden er rechtstreeks ondersteund in hun programma's voor een integrale en duurzame ontwikkeling van de streek. Maar ook de vele ngo's, vriendengroepen rond coöperanten en vzw's die goed werk leveren in het Zuiden worden gesteund via een subsidie. De bijlage bevat een volledig overzicht.




Provincie Antwerpen