Ingezonden persbericht


INCA-expositie in Wereldmuseum

Springplank voor onderneemsters uit Peru en Bolivia

Tot 14 november is in het Wereldmuseum Rotterdam de internationale tentoonstelling 'INCA's, Capac Hucha' te zien. De expositie geeft inzicht in het authentieke verhaal van de offerrituelen bij de Inca's. Het museum richt de aandacht echter ook op de hedendaagse cultuur van de Andes door een uitgelezen aanbod aan kunstobjecten uit Peru en Bolivia in de museumwinkel. Voor de samenstelling van deze 'Andes'-winkelcollectie werkte het Wereldmuseum samen met Stichting Yente, die als matchmaker optrad tussen het museum en een groep vrouwelijke producenten uit Peru en Bolivia.

Yente is een actieve organisatie die het vrouwelijk ondernemerschap wereldwijd wil versterken vanuit de overtuiging dat vrouwen een sleutelrol spelen in duurzame ontwikkeling. De activiteiten van Yente omvatten handelsmissies, matchmaking en sparringpartnerships waarin vrouwelijke ondernemers uit Nederland, Zuid-Amerika en Afrika elkaar kunnen ontmoeten en tot samenwerking kunnen komen.

In november 2009 nodigde Yente ruim 20 onderneemsters uit Peru en Bolivia uit voor een handelsmissie naar Nederland. Gedurende een week bracht Yente hen in contact met potentiële zakenpartners in Nederland. Uit deze handelsmissie is de samenwerking met het Wereldmuseum voortgekomen en presenteert de museumwinkel nu de producten van vier vrouwelijke producenten uit Peru en twee uit Bolivia. Zij vervaardigden handgemaakte zilveren sieraden, geweven en geborduurd textiel, keramiek, woondecoraties en lederwaren. De objecten zijn met zorg geselecteerd en soms zelfs speciaal voor het Wereldmuseum ontworpen en vervaardigd. In het kader van Inca's, 'Capac Hucha' weerspiegelen tentoonstelling en museumwinkel zo de historische én hedendaagse cultuur van de Andes.

www.yente.org

De winkel van het Wereldmuseum presenteert kunstobjecten van de volgende onderneemsters:

Peru

CID Arequipa (Competitiveness, Innovation and Development of Arequipa, Peru) is in 2004 opgericht om de economische ontwikkeling van deze arme regio te stimuleren. Vooral kleine ondernemers krijgen ondersteuning, waarbij nieuwe vormen van samenwerking en innovatie worden gestimuleerd. Speciaal voor het Wereldmuseum ontwierp en vervaardigde El arte de Bordar en el Colca, een groep van vrouwelijke handwerkers uit de Colca Canyon, een serie geborduurde tasjes. www.cidaqp.org.pe.

Ambachtelijke producenten in Peru weten dat zij sterker staan als zij samenwerken en hun producten rechtstreeks kunnen verkopen. Zo kunnen ze betere prijzen bedingen en aansturen op fair trade voor alle partijen. Ayniart treedt al meer dan 30 jaar op als bemiddelaar en belangenbehartiger voor bijna 400 kleine producenten van textiel, lederwaren, sieraden en keramiek. Al hun producten zijn met de hand gemaakt van natuurlijke materialen. www.ayniart.com.

De levens van talloze mensen in Ayacucho (Peru) raakte in de jaren '80 totaal ontwricht door het geweld van de terroristische beweging Lichtend Pad. Sumaq Qara biedt werk aan de vrouwen van dit arme gebied en creëert voor hen gegarandeerd werk en inkomen. Daarbij wordt bewust gekozen voor ecologische productieprocessen en natuurlijke materialen als schapen- en alpacawol, katoen en ecologisch leder. Kleur en traditie van Peru weerklinken in de handtassen, ceintuurs en woondecoraties die het vrouwencollectief produceert. www.sumaqqara.com

Peru Arte y Joya is een samenwerkingsverband van Veronica Diaz en drie andere kunstzinnige vrouwelijke ondernemers in Lima. Zij ontwerpen, produceren en verkopen zilveren sieraden. Materiaalgebruik en design van hun sieraden zijn innovatief en eigentijds. Op een moderne manier bouwen zij voort op de wereldwijd erkende, traditionele technieken van het Peruaanse zilverwerk. www.peruarteyjoya.com.

Bolivia

De enorme variëteit aan kleurrijke geweven Boliviaanse stoffen zijn een levende afspiegeling van de eeuwenoude culturen van de Inca's en Tiwanaku's. Ook de vrouwen in de rurale gebieden van Awayu drukken hun leven en cultuur uit in de motieven van de stoffen die zij weven. Claudia Oporto van Pream Bolivia houdt deze eeuwenoude traditie in ere door de productie van handtassen en damesceintuurs, waarin prachtige traditionele weefsels uit heel Bolivia zijn verwerkt. www.preambolivia.com

Het weven van textiel behoort tot de oude en trotse tradities van Bolivia. Met hoogwaardige textielproducten in authentieke kleurcombinaties en uitgevoerd in gevarieerde weeftechnieken heeft Away een naam opgebouwd. Away werkt samen met lokale wevers voor de productie van shawls, poncho's, kleden, dekens en gordijnstoffen. Alle producten worden vervaardigd van Alpacawol (met als topkwaliteit de zachtsoepele wol van baby-Alpaca) of pure, langvezelige Pimakatoen. www.awaytextiles.com

Versterken van vrouwelijke ondernemerschap wereldwijd www.yente.org




Ingezonden persbericht