Hogere inkomens betalen al meer voor hun geneeskundige verzorging

29/06/2010 16:57

Onafhankelijke Ziekenfondsen-Mutualités Libres

« In België, betalen de hoge en middelhoge inkomens al meer voor hun geneeskundige verzorging, M. Reuter ! »

Vincent Reuter, gedelegeerd bestuurder van de "Union wallonne des Entreprises" - de Waalse tegenhanger van het Vlaamse VOKA - stelt voor om het aandeel dat de patiënten betalen voor hun geneeskundige verzorging af te stemmen op hun inkomsten. « Dat is nu al zo ! », brengt Pascal Mertens, Directeur-generaal van de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen in herinnering.

BRUSSEL, 29 JUNI. In de Libre Belgique van vandaag, komt Vincent Reuter op de proppen met een wel zeer merkwaardig voorstel voor een vertegenwoordiger van een werkgeversorganisatie: om de huidige groeinorm voor de geneeskundige verzorging van 4,5%, houdbaar te maken, zou men de creatie kunnen overwegen van een systeem met twee snelheden, waarbij de gefortuneerde patiënten meer zouden betalen voor hun geneeskundige verzorging dan armlastige patiënten.

« Het is met de huidige regels al zo dat de « rijken » meer betalen dan de armen, riposteert Pascal Mertens, Directeur-generaal van de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. In België, is de solidariteit in de sociale zekerheid en zeker in de gezondheidszorg al gebaseerd op een stelsel van sociale bijdragen, die afgestemd zijn op de inkomsten. Wie meer verdient, betaalt meer bijdragen en die bijdragen zijn helemaal niet begrensd. »

Organisatie van de sociale bescherming

Ter herinnering, arme of werkloze patiënten, etc- vallen onder het statuut RVV (Rechthebbende op de Verhoogde Verzekeringstegemoetkoming) en kunnen zo aanspraak maken op een betere terugbetaling van hun geneeskundige verzorging. De MAF (Maximumfactuur) houdt eveneens rekening met de inkomsten van het gezin : het grensbedrag voor de persoonlijke aandelen waarboven de uitgaven geneeskundige verzorging volledig terugbetaald worden, is lager en wordt vlugger bereikt. De Onafhankelijke Ziekenfondsen zijn in dit verband voorstander van een MAF chronische ziektes, afgestemd op de pathologie en niet op de inkomsten van de patiënt. Dit is een van de voornaamste boodschappen die Pascal Mertens vanmorgen aangekaart heeft bij de informateur, Bart De Wever.

« Er bestaan overigens nog andere regels, dixit Pascal Mertens, die de toegang tot de zorg garanderen (bij voorbeeld de derde betaler). Het ziekenfonds betaalt de tegemoetkoming van de ziekteverzekering in dit geval rechtstreeks aan de zorgverleners (de patiënt hoeft dit niet voor te schieten). De beschermde patiënt kan daarop een beroep doen voor raadplegingen en bezoeken. De toegang tot de zorg van de armsten is dus in België al goed georganiseerd, de maatschappij beschermt hen. »

Van « rijk » naar « arm »?

Al deze sociale beschermingsmechanismen zijn logischerwijze niet toegankelijk voor de "gefortuneerde" patiënten. Is het dan wel aanvaardbaar dat hun persoonlijke aandeel ook nog eens hoger zou zijn, wanneer zij ziek worden? Voor Pascal Mertens, is het antwoord op die vraag nee : « Als de rijkere bevolkingsgroepen meer moeten betalen voor hun geneeskundige verzorging, dan is het gevaar niet denkbeeldig dat zij, als zij chronisch ziek worden, snel terecht zullen komen in een precaire financiële situatie, temeer daar de inkomsten van de "rijkeren" vlug afgeroomd kunnen worden in dit land. Ik vrees dat de middenstand het kind van de rekening zal worden, als een dergelijke maatregel er zou komen.»

Meer info

Pascal Mertens

Directeur-generaal

Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Tel : 02/778.92.01

GSM : 0475/759439

Pascal.Mertens@mloz.be

-------

De Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ)

MLOZ verenigt zeven ziekenfondsen: Euromut, Partena Onafhankelijk Ziekenfonds, Onafhankelijk Ziekenfonds Securex, OZ Onafhankelijk Ziekenfonds, Partenamut Mutualité Libre, Omnimut Mutualité Libre de Wallonie en Freie Krankenkasse.

Met meer dan 1.985.000 leden zijn de Onafhankelijke Ziekenfondsen de op twee na grootste verzekeringsinstelling van het land.

Alle Onafhankelijke Ziekenfondsen staan garant voor een kwalitatieve dienstverlening binnen het kader van de verplichte én aanvullende verzekering, aangepast aan de hedendaagse eisen en behoeften.

Persverantwoordelijke:

Karima Amrous - Manager Externe Communicatie

Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Sint-Huibrechtstraat 19, 1150 Brussel

E-mail : karima.amrous@mloz.be

Tel : 02/778.94. 33

Gsm : 0474/32 14 46

www.mloz.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel