Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
29 juni 2010 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 22 juni 2010 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Internationaal congres watertechnologie in Leeuwarden Van 5 tot en met 8 juni 2011 zal de `3th International Microbial Fuel Cell Conference' in Leeuwarden plaatsvinden. Tijdens deze conferentie worden de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van energie- en chemicaliënproductie met een microbiële brandstofcel gepresenteerd. De eerste twee edities van deze conferentie waren in Korea en de Verenigde Staten. De conferentie, waarvan de organisatie in handen is van Wetsus en de Universiteit Wageningen, vindt komend jaar voor de eerste keer in Europa plaats.

Er worden 300 congresgangers verwacht. Zij kunnen zich rondom het congres intekenen voor excursies naar demosites van Wetsus die op verschillende locaties in de provincie staan. Leeuwarden en Fryslân presenteren zich met het congres internationaal als kenniscentrum watertechnologie, wat positieve effecten heeft voor de academische uitstraling van de regio. Fryslân laat zich ook zien als de Europese Waterhub. Om die reden dragen de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden elk 20.000 bij aan het congres.


2. Waterapplicatiecentrum
In het gebouw van hogeschool Van Hall/Larenstein komt een centrum waar bedrijven nieuwe onderzoeksexperimenten op het gebied van watertechnologie kunnen doorontwikkelen tot producten die ze op de markt willen brengen. De provincie Fryslân steunt de komst van dit zogeheten `Waterapplicatiecentrum' met 285.000. De totale kosten van het centrum, in feite een nieuwe stap om te komen tot een watercampus, bedragen ruim 2,2 miljoen. Studenten van Van Hall/Larenstein en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden kunnen er praktijkervaring op doen in watertechnologisch onderzoek.


3. Provincie formuleert eigen criteria herindelingen Het college van Gedeputeerde Staten heeft criteria geformuleerd om voorstellen te beoordelen voor initiatieven voor het versterken van gemeentelijke bestuurskracht. De criteria maken deel uit van een voorstel aan Provinciale Staten om als provinciebestuur meer regie te voeren bij herindelingen of samenwerkingsconstructies.

Het eigen toetsingskader is `een Friese saus' over het al bestaande toetsingskader van het Rijk. Zo vindt het College dat een nieuwe gemeente na herindeling in de regel één sterke kern in een ruim verzorgingsgebied moet hebben, zodat er een goed evenwicht is tussen stad en platteland. Ook wordt er gekeken naar functionele relaties: samenwerking of herindeling ligt het meest voor de hand tussen gemeenten met veel onderlinge, functionele relaties. Te denken valt aan woon- werkverkeer en het verzorgingsgebied van voorzieningen.

Het college zal na de zomer gesprekken voeren met clusters van gemeenten, of met gemeenten afzonderlijk. Daarna komt er per regio maatwerk, bijvoorbeeld door te werken met een informateur of een `commissie van wijzen'.


4. Breedband biedt kansen voor economie
Ambitie: elke woning aangesloten op elektronische supersnelweg Alle inwoners van Fryslân moeten aangesloten kunnen worden op internet, of ze nu in de stad wonen of ergens in een dunbevolkt gebied. Een netwerk van (glasvezel)kabel dat de hele provincie dekt, of een draadloos netwerk, is goed voor de Friese economie en de leefbaarheid op het platteland, vindt het college van Gedeputeerde Staten. Persbericht beschikbaar


5. Meer actie tegen armoedebestrijding
Vanaf 2007 zijn er in Fryslân meer initiatieven genomen om de armoede te bestrijden, is er meer samenwerking tussen betrokken organisaties gekomen en zijn er met behulp van provinciale financiering twaalf projecten opgestart. Zo zijn er in vier gemeenten stichtingen leergeld opgezet die 800 jongeren in staat hebben gesteld mee te doen op school en aan culturele activiteiten. Ook zijn er preventieprojecten gestart ter voorkoming van schulden. Dit blijkt uit de provinciale tussenevaluatie.
Persbericht beschikbaar


6. Fryslân wordt nog verkeersveiliger
Van jong tot oud zal het merken, de provincie Fryslân blijft fors inzetten op verkeersveiligheid. Verkeerslessen voor kinderen, scootmobielcursussen voor senioren maar ook omgang met medicijnen in het verkeer. De provincie maakt 1,6 miljoen vrij voor verkeersveiligheid. Om zo samen met gemeenten, VNN en andere partners te zorgen voor een verkeersveiliger Fryslân. Persbericht beschikbaar


7. Fryslân internationaal op de kaart met duurzame energie Kleinschalige duurzame energie is dé toekomst voor het platteland. Dat vindt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De OESO organiseert een speciaal onderzoek om kennis van kleinschalige energieopwekking internationaal te bundelen. Hiermee kan de provincie ondernemers op het gebied van biogas, wind- en zonne-energie en andere vormen van duurzame energie nog beter ondersteunen. Persbericht beschikbaar

---- --
PERSBERICHT

Nummer: 156 / MtW
Datum: 29 juni 2010

Breedband biedt kansen voor economie
Ambitie: elke woning aangesloten op elektronische
supersnelweg

Alle inwoners van Fryslân moeten aangesloten kunnen worden op internet, of ze nu in de stad wonen of ergens in een dunbevolkt gebied. Een netwerk van (glasvezel)kabel dat de hele provincie dekt, of een draadloos netwerk, is goed voor de Friese economie en de leefbaarheid op het platteland, vindt het college van Gedeputeerde Staten.

Het College wil onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor een netwerk waarop alle inwoners en bedrijven in Fryslân worden aangesloten. Afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek (waaruit moet blijken dat het bedrijfsleven flink mee-investeert) kunnen Provinciale Staten een besluit nemen over de aanleg van het netwerk.

Op dit moment leggen bedrijven alleen kabels aan in rendabele gebieden als steden en bedrijfsterreinen. Voor het platteland bestaat veel minder animo. De provincie Fryslân wil onderzoeken hoe marktpartijen verleid kunnen worden ook deze onrendabele regio's te bekabelen. Met een plan dat dekkend is voor heel Fryslân wil de provincie hen uitdagen om eerder en sneller te investeren in glasvezelkabel dan zij nu van plan zijn.

Een netwerk voor ict heeft positieve effecten op de welvaart per hoofd van de bevolking, de productiviteit, werkgelegenheid en het vestigings- en investeringsklimaat. Ook helpt het bij het in stand houden en ontwikkelen van sociale contacten. In dunbevolkte gebieden kan internet een wapen zijn tegen de krimp van het aantal inwoners op het platteland.

Welk netwerk er moet komen, staat nog niet vast. Of het glasvezel moet zijn, coax of een draadloze technologie die ook in de toekomst perspectief biedt op een grote verscheidenheid aan digitale toepassingen moet blijken uit het onderzoek.

In het rapport moet staan hoe groot het aantal aan te sluiten woningen, bedrijven, organisaties en instellingen is en welke al bestaande netwerken aan elkaar geknoopt kunnen worden, zodat er een open netwerk ontstaat dat interessant is voor allerlei providers en leveranciers.

Provinciale Staten krijgen nu eerst een opiniërende notitie van het College, waarin de randvoorwaarden staan geformuleerd voor de rol die de provincie in de bekabeling van Fryslân kan innemen.

Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 ­ 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden op Internet: www.fryslan.nl.

---- --
PERSBERICHT

Nummer: 157 / MG
Datum: 29 juni 2010

Fryslân internationaal op de kaart met duurzame energie

Kleinschalige duurzame energie is dé toekomst voor het platteland. Dat vindt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De OESO organiseert een speciaal onderzoek om kennis van kleinschalige energieopwekking internationaal te bundelen. Hiermee kan de provincie ondernemers op het gebied van biogas, wind- en zonne-energie en andere vormen van duurzame energie nog beter ondersteunen.

Door geld beschikbaar te stellen doet Fryslân mee met het onderzoek hernieuwbare energie en rurale ontwikkeling. Het onderzoek gaat over de promotie van de productie van duurzame energie én de ontwikkelingskans voor plattelandsregio's. Gedeputeerde Hans Konst: " Ik zie dit als een enorme kans. Initiatieven als Lokale Energie Ferwerderadeel, de biogashub en Solar Challenge komen nu internationaal én nationaal onder de aandacht. De mogelijkheden om van anderen te leren en onze kennis te delen met de rest van de wereld zijn in dit project enorm. Dit is een goede duw in de rug van ons 100.000 woningen en 100.000 voertuigenplan".

De OESO is een internationale organisatie op het terrein van sociaal en economisch beleid. Door middel van bespreken, bestuderen en coördineren probeert de OESO problemen op te lossen en internationale thema's in gezamenlijk beleid af te stemmen. Bij de OESO zijn 34 landen aangesloten. Het onderzoek wordt in december 2011 afgerond.

Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 ­ 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden op Internet: www.fryslan.nl.

---- --
PERSBERICHT

Nummer: 159/GH
Datum: 29 juni 2010

Fryslân wordt nog verkeersveiliger

Van jong tot oud zal het merken, de provincie Fryslân blijft fors inzetten op verkeersveiligheid. Verkeerslessen voor kinderen, scootmobielcursussen voor senioren maar ook omgang met medicijnen in het verkeer. De provincie maakt 1,6 miljoen vrij voor verkeersveiligheid. Om zo samen met gemeenten, VNN en andere partners te zorgen voor een verkeersveiliger Fryslân.

Verkeersgedeputeerde Piet Adema: `Onze inzet is om elk vermijdbaar verkeersslachtoffer te voorkomen. Dat vergt actie om iedereen bewust te maken van verkeersrisico's. Dat leren we kinderen aan en blijven we doen totdat bij wijze van spreken mensen in een scootmobiel terechtkomen.' In de periode tot 2015 wordt extra ingezet op jonge verkeersdeelnemers, van fietsers tot automobilisten . Ook ouderen zijn een belangrijke doelgroep. Speerpunten zijn alcohol-, drugs- en medicijngebruik in het verkeer

De afgelopen jaren heeft de provincie met succes een aantal projecten opgezet. Zoals het Verkeersveiligheidslabel voor basisscholen waar inmiddels bijna 100 van zijn uitgereikt. Een ander voorbeeld is het project alcoholvrij op weg. Hierbij maken jongeren kennis met alcohol in het verkeer.

De komende jaren zoekt de provincie nieuwe samenwerkingspartners om de verkeersveiligheid nog verder te verbeteren. Zo wordt het medicijnen-/antidepressivaproject zo mogelijk samen uitgevoerd met onder andere de huisartsenvereniging, de apotheken en het CBR.

Voor meer informatie over het persbericht kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 ­ 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden op Internet: www.fryslan.nl.

---- --
PERSBERICHT

Nummer: 160/GH
Datum: 29 juni 2010

Meer actie tegen armoedebestrijding

Vanaf 2007 zijn er in Fryslân meer initiatieven genomen om de armoede te bestrijden, is er meer samenwerking tussen betrokken organisaties gekomen en zijn er met behulp van provinciale financiering twaalf projecten opgestart. Zo zijn er in vier gemeenten stichtingen leergeld opgezet die 800 jongeren in staat hebben gesteld mee te doen op school en aan culturele activiteiten. Ook zijn er preventieprojecten gestart ter voorkoming van schulden. Dit blijkt uit de provinciale tussenevaluatie.

"Niemand wil armoede. Gemeenten en het Rijk spelen daar de belangrijkste rol in. Als provincie vinden we ons verantwoordelijk om een aanvullende bijdrage te leveren aan organisaties die armoede bestrijden. Uit deze tussenevaluatie blijkt dat onze inzet zorgt voor die aanvullende bijdrage"; zo zegt gedeputeerde Piet Adema.

Naast projecten zoals; het signaleren van armoede in de thuiszorg en kraamzorg zijn hulpverleners getraind om mensen in armoede beter te ondersteunen. Ook is er een senioren uitzendbureau gestart dat tot nu toe 25 senioren weer aan het werk heeft geholpen. Een ander project is Klassekas waarin basisschoolleerlingen leren omgaan met geld. Er zijn bijna 30 scholen die meedoen aan dit project. In totaal heeft de provincie ruim 2.2 miljoen uitgegeven aan armoedebestrijding.

Het komende jaar wordt vooral ingezet om het voorkomen van overerving van armoede. Een eerste actie om deze overerving tegen te gaan is om jongeren tot 18 jaar de mogelijkheid te geven te gaan sporten als ouders/verzorgers daar de financiële middelen niet voor hebben. De provincie stelt 129.000,- beschikbaar voor de stichting Jeugdsportfonds Friesland. Het fonds betaalt het lidmaatschap en/of het benodigde materiaal voor de jongeren.

Taskforce
De Taskforce Armoedebestrijding ondersteunt gemeenten en maatschappelijke organisaties bij de armoedebestrijding. De Taskforce is door Provinciale Staten ingesteld met als doel de om de armoede te bestrijden. De werkzaamheden van de Taskforce bestaan onder andere uit, advisering van Gedeputeerde Staten over het armoedebeleid en advisering over het verstrekken van subsidies en het opzetten van een databank met best practices om armoede te bestrijden.
Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 ­ 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden op Internet: www.fryslan.nl.

---- --
Beslutelist gearkomste fan D.S. 22 juny 2010.


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---


1. Aktualiteiten en tema's.


2. a. Aktiviteitenkalinder.

b. Beslutelist fan 15 juny 2010.
Wurdt wizige fêststeld.

c. Parsebeslutelist fan 15 juny 2010.

BESPREKPUNTEN

SOBD B1. PS-vergadering 23 juni 2010. (Allen)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De uitnodiging en de agenda PS van 23 juni 2010. De FNP heeft een interpellatieverzoek ingediend over een verzoek tot een gesprek met de Eerste Kamer door de heer Galema.
GrienLinks heeft een interpellatieverzoek ingediend over 40% korting op de subsidies van de maatschappelijke organisaties.
De FNP wil in het vragenuurtje vragen stellen over de plannen voor zoutwinning in de omgeving van Slappeterp.

D.S. beslute:

- kennis te nemen van de agenda;

- kennis te nemen van het interpellatieverzoek van de FNP en de reactie van de dienst;

- ged. Adema aan te wijzen als vervanger voor ged. Galema t.b.v. de beantwoording van de vragen van de FNP over de zoutwinning te Slappeterp;

- kennis te nemen van het interpellatieverzoek van GrienLinks;
- kennis te nemen van de vragen van de FNP over de zoutwinning.

gearkomste fan D.S. 22 juny 2010.


- 2 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Zorg en Welzijn B2. Afhandelen amendement 12 december 2007: Gearwurkje partijen (Schokker) en Tûmba provinciaal antidiscriminatiebeleid.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Op 12 december 2007 is door PS met een amendement (zie bijlage 1) een opdracht gegeven aan GS. Deze opdracht houdt in dat:
1. onderzoek moet worden gedaan naar de mogelijkheid van samenwerken van een 7 tal partijen. Dit is vormgegeven door het "Traject Gearwurkje". Gevolg van dit traject kan zijn dat de organisaties of de nieuwe op te richten organisatie vanaf 2010 voor 40% worden/wordt gekort op hun budgetsubsidie.

2. er zal na het in werking treden van de Wet Anti Discriminatie Voorzieningen een evaluatie moet worden uitgevoerd van het provinciale ADB beleid en op grond hier van de subsidie voor de komende jaren moet worden vastgesteld voor dit onderwerp. De dienst heeft de mogelijkheden onderzocht tot samenwerking en in dit verband intensief overleg gepleegd met de betrokken organisaties. Dit heeft echter niet geleid tot een levensvatbare samenwerkingsvorm zonder aanvullende financiering. We staan nu voor de keuze welke vervolgstappen wij gaan zetten met betrekking tot beide genoemde onderwerpen. Gezien het feit dat de provincie nu een discussie gaat voeren over haar rol en taken op de beleidsterreinen waarop deze organisaties activiteiten ontplooien, stellen wij voor de budgetsubsidie voor deze organisaties in 2011 op 100% te handhaven en op basis van de uitkomst van de takendiscussie te bepalen hoe en in welke mate de provincie de relatie met de betrokken organisaties in de toekomst vorm zal geven.

D.S. beslute:

1. de budgetsubsidie voor de `Gearwurkje' organisatie en voor Tûmba (ADB) voor 2011 vooralsnog te handhaven op 100% van de budgetsubsidie van 2010;

2. de uitvoering van het amendement van 12 december 2007 integraal mee te nemen in de takendiscussie;

3. PS en de betrokken organisaties hiervan schriftelijk op de hoogte te stellen via een gewijzigde brief;

4. de bijgevoegde begrotingswijziging vast te stellen;
5. gedeputeerde Schokker te mandateren de tekst van de brieven aan te passen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.
gearkomste fan D.S. 22 juny 2010.


- 3 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

ERT B3. Schriftelijke vragen PvdA, ex artikel 36 Reglement van Orde, (Galema) over het artikel het SNN / uitlatingen dhr. Engelsman in de LC d.d. 1 juni 2010.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Door de fractie van de PvdA zijn 15 vragen gesteld over het SNN en de uitlatingen van de heer Engelsman in de Leeuwarder Courant d.d. 1 juni 2010. De vragen zijn in concept beantwoord. De bijbehorende concept antwoordbrief is bijgevoegd.

D.S. beslute:

- in te stemmen met de gewijzigde beantwoording van de vragen volgens de bijgevoegde concept antwoordbrief.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

HAMMERSTIKKEN

SOBD H1. SG-lijsten van 15 t/m 21 juni 2010. (Allen)
D.S. beslute:
de SG-lijsten vast te stellen, met dien verstande dat de als derde vermelde brief op blz. 10 wordt aangepast.

Ruimte H2. WRO-besluiten van 12 t/m 18 juni 2010. (Konst)
D.S. beslute:
de WRO-besluiten vast te stellen.

gearkomste fan D.S. 22 juny 2010.


- 4 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Verkeer en Vervoer H3. Interprovinciale benchmark openbaar vervoer. (Adema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
In opdracht van het bestuur van het IPO is een interprovinciale benchmark openbaar vervoer uitgevoerd over de periode 2005-2007. In deze benchmark worden de ontwikkelingen op het gebied van het openbaar vervoer binnen de diverse provincies naast elkaar gezet met als doel om van elkaar te leren. Het eindrapport van de benchmark is op verzoek van de IPO-adviescommissie mobiliteit toegezonden aan alle provincies.

D.S. beslute:

1. kennis te nemen van het eindrapport van de benchmark;
2. het rapport aan te bieden aan Provinciale Staten;
3. in te stemmen met de bijgevoegde aanbiedingsbrief.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

PPLG H4. Beleidsregels, verlagen subsidie POP 2 bij niet nakoming. (Konst)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Rijk en provincies verlenen alle zogenaamde POP 2 -subsidies. Het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013 vormt de provinciale basis hiervoor. Wanneer de subsidievoorwaarden niet worden nageleefd moeten sancties kunnen worden opgelegd. Het ministerie van LNV heeft deze Beleidsregels POP 2 opgesteld en legt deze nu ter vaststelling voor aan de provincies. De beleidsregels zullen door het Rijk gepubliceerd worden. Hiervoor is mandaat nodig.

D.S. beslute:

1. de Beleidsregels verlagen subsidie POP 2 vast te stellen;
2. de minister van NV mandaat te verlenen het besluit tot vaststelling van de beleidsregels verlagen subsidie POP 2 te ondertekenen;
3. het mandaatbesluit ondertekend retour te zenden aan de minister van LNV.
gearkomste fan D.S. 22 juny 2010.


- 5 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

ERT H5. Aanvraag voor een provinciale bijdrage in de kosten van oprichting (Konst) van het fonds Lokale Energie Ferwerderadiel (LEF).

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De gemeente Ferwerderadiel heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Momenteel wordt 48% van de benodigde energie duurzaam opgewekt. Naast de concrete projecten is er druk gewerkt aan het opstellen van een organisatiestructuur die ondersteunend werkt bij de transitie naar een duurzame maatschappij. Om de hoge ambities van het Rijk, provincie Fryslân en zeker ook van de gemeente zelf waar te kunnen maken is er een structuur opgesteld die in de ambities van de overheid en de wensen van bedrijven/burgers kan participeren, adviseren en faciliteren. Lokale energie Ferwerderadiel wil duurzame initiatieven van de grond krijgen, adviseren en participeren in vergunningstrajecten, subsidievraagstukken, etc.

D.S. beslute:
in te stemmen met een bijdrage van 50.000 als bijdrage in de oprichtingskosten voor het fonds Lokale Energie Ferwerderadiel en als bijdrage in de verschillende projecten voor 2010. Dekking is beschikbaar binnen het programma Duurzame Energie in de begroting 2010.

gearkomste fan D.S. 22 juny 2010.


- 6 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Zorg en Welzijn H6. Wijzigingsverordening `Uitvoeringsregeling projectsubsidies (Schokker) sociaal beleid en zorg'.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Met inliggend voorstel wordt uw college voorgesteld de `Uitvoeringsregeling projectsubsidies sociaal beleid en zorg' te wijzigen. De wijzigingen zijn onder meer gebaseerd op de evaluatie van het Sociaal Investeringsfonds (SIF), het Uitvoeringsprogramma Sociaal Beleid 2010 en op het feit dat het budget Zorg is opgeheven. Verder zijn in het kader van `klein onderhoud' geringe wijzigingen aangebracht. Met de wijzigingen wordt ook uitvoering gegeven aan motie 07B van 12 december 2007; de motie handelt over het kapitaliseren van vrijwilligerswerk.

D.S. beslute:

1. in te stemmen met de wijzigingsverordening `Uitvoeringsregeling projectsubsidies sociaal beleid en zorg' inclusief de uitwerking hierin van motie 07B van 12 december 2007 inzake het kapitaliseren van vrijwilligerswerk;

2. in te stemmen met de Toelichting bij de wijzigingsverordening ­ uitvoeringsregeling;

3. in te stemmen met inliggende conceptbrief aan PS met bijlagen, onder meer de gewijzigde uitvoeringsregeling in de geconsolideerde versie, ter kennisneming.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

MEIDIELINGS

a. Planning Tweede Kamer: besproken.

b. Oanpassings PS-beslút d.d. 30 juny Begrutting Tresoar: besprutsen.

c. Vergaderingen GS voor zomerreces: besproken.

d. Stand van zaken busstations: besproken.
gearkomste fan D.S. 22 juny 2010.