Socialistische Partij

'Zonder SP worden linkse partijen schoothondje van VVD'

29-06-2010 * "Nu een kabinet met de grootste partij en de grootste winnaar geen optie blijkt, hoort informateur Tjeenk-Willink alle partijen even serieus nemen," stelde Emile Roemer vanmiddag in de Tweede Kamer. De SP-leider bepleitte dat ook een stabiele centrum-linkse coalitie onderzocht moet worden.

"Het CDA haalde een truc uit door een soort tussenakkoord te eisen van VVD en PVV, en de VVD accepteerde dat," concludeerde Roemer over het stuklopen van een kabinet op rechts. "Rutte had ook kunnen zeggen dat de VVD niet verder met het CDA zou praten over mogelijke andere coalities zolang het met een truc de rechtse coalitie blokkeerde. Dat deed de VVD echter niet, zodat de PVV buitenspel dreigde te worden gezet. Maar de PVV heeft dat wel erg makkelijk laten gebeuren. Wilders negeert de uitgestoken hand van Rutte. Zou de SP een soortgelijke kans krijgen van de PvdA, dan hadden we deze met beide handen aangegrepen."

Roemer vond het logisch dat er in eerste instantie gekeken werd naar de grootste partij, de VVD dus, en de grootste winnaar, de PVV. "De grootste partij heeft zijn kans gehad om te onderhandelen met de grootste winnaar, maar tot een coalitie is het niet gekomen. Daarmee ligt wat mij betreft het speelveld open en verdienen alle andere mogelijke combinaties een gelijkwaardige kans."

Roemer pleitte daarop opnieuw voor een stabiele centrum-linkse combinatie van PvdA, CDA, SP en GroenLinks. "Zo gek is die optie niet," zei Roemer. "Een rechtse coalitie lijkt door de achterban van het CDA geblokkeerd te worden. Een samenwerking tussen de VVD en de PvdA is ook al behoorlijk ongeloofwaardig. De VVD noemde het PvdA programma zelfs de langste zelfmoordbrief ooit."

Zo bezien heeft een centrum-links kabinet meer kans van slagen volgens Roemer: "Als er één programma is dat dicht bij die van de PvdA staat, is het wel die van de SP. Dus de vraag is of de PvdA daadwerkelijk wil waarmaken wat ze in het programma hebben opgeschreven. De heer Cohen noemde een samenwerking met de SP niet aan de orde. Maar er is maar één reden waarom het niet aan de orde is: omdat hij het niet aan de orde stélt. Op deze manier worden linkse partijen schoothondjes van de VVD."