Bonden teleurgesteld in houding werkgevers zorg

29/06/2010 19:34

ABVAKABO FNV

Vakbonden bereiden ultimatum voor

Een laatste poging door vakbonden om de gestrande onderhandelingen voor een nieuwe cao VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg) vlot te trekken, zijn op niets uitgelopen. Werkgevers blijven aandringen op het aanpassen van belangrijke arbeidsvoorwaarden. Alleen door bestaande regelingen te laten vervallen willen de werkgevers met een totaalbod komen. Dit is voor de bonden onacceptabel en hebben nu geen andere mogelijkheid dan het stellen van een ultimatum. Als hier niet positief op wordt gereageerd, volgt een actietraject.

De onderhandelingen zijn stil komen te liggen vanwege onenigheid over de onderwerpen leeftijdsdagen, vrijstelling van diensten voor medewerkers van 55 jaar of ouder en de toeslag voor onregelmatig werk en inconveniënte uren. Voor werknemers in de zorg zijn dit essentiële punten. De betrokken bonden hebben al meerdere malen voorgesteld om deze onderwerpen daarom buiten de huidige onderhandelingen te laten. Deze kunnen beter los van de cao onderhandelingen besproken worden.

Ook tijdens het meest recente gesprek met werkgevers op 7 juni is geen redelijk bod op tafel gekomen. Actiz en BTN blijven vast houden aan een aanbod waarin alle voorwaarden in een optelsom worden verwerkt. Tot een concreet losstaand loonbod is het nooit gekomen. Dit gesprek heeft opnieuw uitgewezen dat het gedane voorstel in essentie een verslechtering van de huidige cao betekent. Bonden hebben om die reden besloten om vooraf om een schriftelijke bevestiging te vragen waarin staat dat de bestaande arbeidsvoorwaarden niet zullen worden afgebroken.

Wim van der Hoorn, bestuurder van Abvakabo FNV is duidelijk teleurgesteld. 'Wij hebben altijd hardop gezegd dat we vóór 1 juli tot een akkoord wilden komen. Daarom hebben we voorgesteld om de beladen onderwerpen uit de besprekingen te laten. Werkgevers willen echter persé hun voorwaarden doorduwen. Het is erg teleurstellend dat werkgevers hun medewerkers zo in de kou laten staan.'

De bonden gaan de werkgevers nu een ultimatum stellen. Een actietraject lijkt onvermijdelijk.