GroenLinks Utrecht


PERSBERICHT

29 juni 2010

Voorstel van college geschrapt

Jongeren behouden stagevergoeding

Het voorstel van het college om de stagevergoeding voor werkeloze jongeren te schrappen is van tafel. Dit dankzij een motie, ingediend door de SP fractie, GroenLinks, D66 en de PvdA die oproept tot het waarborgen van de voorziening. GroenLinks raadslid Heleen de Boer: "De stagevergoeding is een prima instrument om jongeren te verleiden om aan het werk te gaan of alsnog een startkwalificatie te behalen. Wat ons betreft geldt ook hier: werk moet lonen!"

Met het schrappen van de stagevergoeding zouden werkeloze Utrechtse jongeren dubbel getroffen worden. De Boer: " Ze kunnen ten eerste al geen werk vinden in het huidige economische klimaat. Dan kloppen ze bij de gemeente aan voor een leerwerktraject, waar vervolgens blijkt dat degenen die via de gemeente stage gaan lopen, geen vergoeding krijgen. We zijn blij dat deze jongeren nu niet de dupe worden."

Ook zou de maatregel leiden tot een onrechtvaardig verschil. "Jongeren die intern stagelopen, dus bij een instelling die de leerwerktrajecten voor de gemeente uitvoert, zouden in veel gevallen geen vergoeding meer krijgen. Jongeren die in het reguliere bedrijfsleven leren en werken wel! Dat is toch wel een vreemde situatie", vindt De Boer.

Verder vindt GroenLinks het een gemiste kans dat de achterliggende beleidsregels bij de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) niet in het vandaag behandelde raadsvoorstel zijn opgenomen. "Door het ontbreken van een overzichtelijk beeld van onderliggend beleid, is het niet duidelijk of bijvoorbeeld de stagevergoeding omwille van principieel beleid geschrapt zou worden of puur vanwege bezuinigingen. We hebben sterk de indruk dat de financiële druk die wordt veroorzaakt door de toegenomen vraag naar een leerwerkaanbod de reden is om de stagevergoeding te schrappen. We zijn blij dat het instrument gehandhaafd blijft en de rekening niet bij de werkeloze jongeren gelegd wordt."