Gemeente Lansingerland

Toelichting op de Programmarekening 2009
Geld als symbool voor Programmarekening 2009

Op 3 juni heeft de gemeenteraad de Programmarekening 2009 vastgesteld. In de Programmarekening legt het College van burgemeester en wethouders zowel financieel als beleidsmatig verantwoording af over het afgelopen jaar.

Hoewel in 2009 het vorige college zitting had, is de Programmarekening 2009 opgesteld onder verantwoordelijkheid van het nieuwe college. Door gemeenteraadsverkiezingen doet een dergelijke situatie zich eens per vier jaar voor.

Bijzonder jaar
2009 gaat de boeken in als een bijzonder jaar voor de gemeente Lansingerland. De gemeente is erin geslaagd om vele doelstellingen en ambities te realiseren. Het afgelopen jaar stond echter ook in het teken van de economische recessie. De kredietcrisis heeft vooral de woningbouwontwikkeling hard getroffen. Daardoor staan de financiële vooruitzichten voor de afronding van de grote grondexploitaties in een heel ander perspectief.

De gevolgen zijn in de gemeente merkbaar. Dit zien we terug op verschillende gebieden: van een stijging van het aantal uitkeringsaanvragen en schuldhulpverleningstrajecten tot een minder sterke stijging van de verkoop van woningen.

Gerealiseerde doelstellingen
Ondanks de economische veranderingen heeft de gemeente goede resultaten geboekt in 2009. De kern van de strategische visie is dat Lansingerland uitgroeit tot een groene, dynamische gemeente, waar mensen met plezier wonen, werken en recreëren. De gemeente heeft in 2009 een groot aantal doelstellingen gerealiseerd op weg naar de visie 2040. Hieronder een korte bloemlezing:

* Het zal niemand zijn ontgaan dat âDe Windasâ, ons zwembad is geopend. Door de mooie zomer bezochten meer mensen dan verwacht het zwembad.

* In twee projecten heeft de gemeente interactieve beleidsvorming als instrument ingezet. De participatie van bewoners van de Oranjebuurt in Berkel en Rodenrijs en van het Rondom in Bleiswijk geeft een nieuwe dimensie aan de burger als partner.

* In de doorontwikkeling tot âgemeente heeft Antwoordâ verricht de steeds breder wordende publieksbalie meer werk voor de burger. In Lansingerland krijgt de brede publieksbalie echt vorm. Het wordt steeds meer een Klant Contact Centrum (KCC).
* De gemeenteraad heeft het besluit genomen voor de bouw van een nieuw gemeentehuis.

* Inwoners en andere betrokkenen konden eind 2009 inspreken op de ontwerp-structuurvisie voor het hele grondgebied van Lansingerland. Begin 2010 is de structuurvisie aan de raad aangeboden.
* De sportfaciliteiten in de kernen zijn uitgebreid of verbeterd met een aantal rubberingestrooide kunstgrasvelden. Daarnaast werkt de gemeente aan de nieuwe sportvoorziening in Parkzoom.
* De gemeente heeft het ondernemersklimaat voor kinderopvang gestimuleerd. Dit heeft geleid tot een uitbereiding van de kinderopvang met 213 plaatsen en van de BSO met 60 plaatsen.
* Wij hebben de beheerplannen openbare ruimte afgerond. Deze zijn in februari 2010 aan de raad aangeboden.

* Het mobiliteitsplan is in 2009 vastgesteld.
* In onze gemeente is de woningbouw gebiedsbepalend. We vinden het daarom belangrijk dat er regels voor volkshuisvesting zijn. Dit heeft geleid tot het woonruimtebeleidsplan.

Daarnaast hebben we veel aandacht besteed aan de geluidsoverlast van de HSL. Deze heeft een grote impact op het maatschappelijk leven. Andere themaâs die in de belangstelling stonden waren volwasseneneducatie, handhaving en de vervoersproblematiek, in het bijzonder de A13/A16.

Algemeen verkrijgbaarstelling Programmarekening 2009

De Programmarekening staat op de website van de gemeente www.lansingerland.nl onder âRegels en Beleidâ. Daarnaast zijn gedrukte exemplaren van de Programmarekening algemeen verkrijgbaar bij de afdeling publiekszaken tegen betaling van ⬠76,90 per exemplaar.

Hieronder kunt u de financiële uitkomsten Jaarrekening 2009, de accountantsverklaring en een overzicht 'waar het geld vandaan komt' downloaden.

Â

Te downloaden:

* Financiële uitkomsten Jaarrekening 2009.pdf (12,91 KB)
* Accountantsverklaring 2009.pdf (49,73 KB)
* Waar komt het geld vandaan.pdf (19,8 KB) Zie het origineel