Eiland Batouwe Ommetje Lingezegen 30 juni t/m 10 juli 2010

21/04/2010 12:17

Hagen Events B.V.

Eiland Batouwe voert het publiek langs zeven bijzondere plekken in het verlaten land gelegen tussen Waal en Rijn, ingeklemd tussen Arnhem, Nijmegen, Lingewaard en Overbetuwe: het toekomstige Park Lingezegen. Op deze plekken wordt het landschap het tijdelijke maar inspirerende decor voor betoverende scènes vol theater, muziek en dans. Een voorstelling als een ode aan het overgebleven land tussen oprukkende steden, autobanen en Betuwelijnen in. Een reis langs plekken om van te dromen: zingende bietenvelden, slagwerkers als spechten in bomen en dansende lege glaspaleizen.

Eiland Batouwe ("bat ouwe" betekent "rijk land") is de nieuwste muziektheatervoorstelling op locatie van De Plaats uit Arnhem. Na eerdere succesvolle 'Ommetjes'(Ommetje Arnhem 2007, expeditie Schuytgraaf, Ommetje Arnhem 2008, expeditie Volkshuisvesting), die zich afspeelden op bijzondere plekken in de stad Arnhem, maakt Muziektheater De Plaats dit jaar een voorstelling die dwars door het landelijk gebied van Park Lingezegen voert. Een reis langs weidse akkers, verlaten weggetjes, lege kassen, stille waters en oude boerderijen. "Het Ommetje van De Plaats is opnieuw een onweerstaanbaar avontuur dat je meegemaakt moet hebben" (Gelderlander '07)

De Plaats maakt in Eiland Batouwe op zeven plekken zeven bijzondere scènes, en het publiek reist van scene naar scene. Een voorstelling als een ontdekkingsreis! "Slagwerkers als spechten in de eindeloze rij bomen die waken over de Linge en haar uitzicht. Een dans van levensgrote insectachtige op het water, op muziek gezet door muzikanten in bootjes. Verstilde beweging en fragiele koorstemmen op het viaduct waaronder razend de autosnelweg voorbij schiet. Een circustent als berg midden in het platte lege landbouwland: circus "het lege vermaak!" Een plechtig Stabat Mater uitgevoerd in de velden rondom het prieel op de heuvel ter nagedachtenis aan de ter plekke gevoerde slag van 1944. Een dans in een oude kas als ode aan de ontelbare handen en voeten die eens paprika's, tomaten en chrysanten oogstten. Een opera over de boer die eens de trotse bezitter was van een boomgaard van honderd hectare kersenbomen. En die nu uitkijkt op de schutting van de Betuwe lijn. Met één kersenboom ervoor, wanneer en waarom heeft hij zijn grote liefde verloren?

Eiland Batouwe, ommetje Lingezegen wordt uitgevoerd door een uitzonderlijke cast van meer dan 250 uitvoerend kunstenaars per avond. Professionals, studenten van de hogeschool voor de Kunsten ArtEZ en, vooral!, talloze amateurs uit amateurverenigingen uit de directie omgeving. De makers van de diverse scènes zijn afkomstig uit diverse disciplines: regisseurs, componisten en choreografen werken voor elke scene samen voor zeven bijzondere vormen van muziektheater op locatie. Concept en eindregie zijn in handen van de artistiek leider van De Plaats Albert Hoex.

DATA uitvoeringen: 30 juni, 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10 juli 19.00 uur en 4 juli 14.00 uur

De voorstelling duurt ongeveer 2,5 uur. De voorstelling is niet toegankelijk voor minder validen.

Startpunt uitvoeringen: zie website www.theaterdeplaats.nl

Informatie: Muziektheater De Plaats, Postbus 3019, 6802 DA Arnhem. info@theaterdeplaats.nl / 026-4454667

CREDITS

Uitvoerenden:

Jawi Bakker, Marcelle van der Velde, studenten van de vooropleiding dans van ArtEZ hoge school voor de kunsten, studenten van het ROC Rijn-IJssel afdeling dans, slagwerkensemble Monte Reno Arnhem, het Elster Mannenkoor, Accordeonorkest AVAZ uit Elst, Gerrie de Vries, Circus Theaterschool Grote Broer Nijmegen, bigband Kladderadatsch Nijmegen, studenten muziektheater ArtEZ hogeschool voor de kunsten , Jaap van den Top, Rezgui Dance Company, Toonkunstkoor Nijmegen, Nijmeegs Studentenkoor, theater en danscollectief De Zaal uit Arnhem, Slagwerkgroep Lingewaard/Overbetuwe.

Makers: Jeroen van de Berg, Jawi Bakker, Paula Walta, Introdans Interactie (Nina Funk, Patricia van Deutekom), Alex Hanssen, Miranda Driessen, CirsusTheaterschool Grote Broer Nijmegen, Joost Kleppe, Jan van Eijndthoven, Noura Rezgui, Andries van Rossem, Peter Lohr, Armeno Alberts, Patrick de Vries, Jose Doodkorte, Hans van de Wilde, Patrick de Vries.

Vormgeving: Femke van Neerven, De Kleedkamer (Sandra Booltink)

Productie: Marjo Disseldorp, Hagen Events (Dionne Aldus)

Publiciteit: Karin Terwisse, Bureau Theaterprojecten

Techniek: Pulcinella Theatertechniek, Coen Wermers

Zakelijke leiding: Marjo Disseldorp.

Concept en artistieke leiding: Albert Hoex





http://www.theaterdeplaats.nl/