NEN


Start Europese normalisatie voor Esthetische Chirurgie Services

woensdag 12 mei 2010, 15:54

De Europese normalisatie-instituten hebben ingestemd met het initiatief om te komen tot een Europese norm op het gebied van de dienstverlening rond esthetische chirurgie, ook wel genoemd plastische, cosmetische of schoonheidschirurgie. In september vindt de eerste Europese vergadering plaats. Op 30 juni organiseert NEN een vergadering om een nationale normcommissie op te richten.

De markt voor esthetische chirurgie is een groeiende commerciële markt. De kwaliteit en veiligheid verschillen in die markt per kliniek en per land. Zowel de veiligheid van de patiënt als de reputatie van gekwalificeerde en deskundige chirurgen hebben te lijden onder het aantal optredende complicaties bij ingrepen uitgevoerd in onveilige situaties door incompetente mensen.

Doelstelling Europese norm
Het doel is om afspraken vast te leggen over de kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid van de dienstverlening aangeboden door privéklinieken. Publieke gezondheidszorg valt hier niet onder. Het voorstel is om afspraken te maken over opleidingsniveaus van personeel, voorzieningen en uitrusting, kwaliteitsmanagement, patiëntencontact en ethische aspecten in relatie tot onder meer gedragscodes en marketing. De Europese norm zal bestaande nationale wetgeving niet kunnen harmoniseren, maar deze aanvullen daar waar behoefte is en daar waar standaarden of wetgeving ontbreken.

Oprichtingsvergadering
Op basis van de eerdere informatiebijeenkomst en de verkenning door NEN, is vanuit Nederland positief gestemd op het voorstel. Nederlandse belanghebbenden kunnen actief deelnemen aan de ontwikkeling van deze Europese norm door een nationale normcommissie op te richten. Op 30 juni 2010 organiseert NEN een vergadering met alle belanghebbenden die zich al voor deelname hebben aangemeld of geïnteresseerde organisaties die deelname overwegen. Tijdens deze vergadering wordt het werkprogramma van de nieuw op te richten normcommissie bepaald.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp of om uw belangstelling voor lidmaatschap aan deze nationale normcommissie kenbaar te maken, kunt u contact opnemen met NEN Gezondheidszorg, telefoon (015) 2 690 332 of per e-mail via gezondheidszorg@nen.nl.