Rijksvoorlichtingsdienst

Hr.Ms. De Zeven Provinciën vlaggenschip voor de NAVO

Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Hr.Ms. De Zeven Provinciën vertrekt dinsdag vanuit de haven van Den Helder om te fungeren als vlaggenschip van de 'Standing NATO Maritime Group 2'. Dit NAVO vlootverband staat vanaf 30 juni voor een jaar onder Nederlands bevel. In dit jaar worden de schepen onder meer ingezet om piraterij te bestrijden in de Hoorn van Afrika en maritieme operaties uit te voeren in de Middellandse Zee.

De Nederlandse commandeur Michiel Hijmans bevindt zich aan boord van Hr.Ms. De Zeven Provinciën. Hij neemt op 30 juni in de Egyptische havenstad Safaga het commando over de 'Standing NATO Maritime Group 2' (SNMG2) over van de Britse commandeur Steve Chick. Daarna vertrekt het eskader richting de Hoorn van Afrika om deel te nemen aan operatie 'Ocean Shield'.

Ocean Shield
De maritieme NAVO missie 'Ocean Shield' richt zich primair op het terugdringen van piraterij in de Golf van Aden en het Somalisch Bassin. Hierbij vindt continu afstemming plaats met de maritieme eenheden van het EU-verband Atalanta en van de 'Combined Maritime Taskforce' (CTF-151), om de verschillende eenheden zo effectief mogelijk in te zetten. Naast het bestrijden van piraterij, ondersteunen de maritieme eenheden van het NAVO eskader ook de regionale staten in het ontwikkelen van eigen capaciteit om piraterij te bestrijden.

Later dit jaar voert de SNMG2 maritieme operaties uit in de Middellandse Zee om terrorisme te bestrijden.