Ingezonden persbericht


Persbericht

14 juni 2010

Eerste Henk van Luijk lezing

Ter nagedachtenis van professor Henk van Luijk - pionier in de bedrijfsethiek - organiseren Nyenrode Business Universiteit en MVO Nederland op woensdag 30 juni 2010 de eerste Henk van Luijk lezing.

Professor Joanne Ciulla van de University of Richmond, Virginia, USA is gastspreker tijdens deze lezing. De titel van haar betoog is: `Building Better Business Leaders. `Why leadership matters for Business Ethics'. Zij laat zien dat overheden vooral aan de hand van schandalen en via wet- en regelgeving maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn gaan stimuleren. Volgens Ciulla heeft dat slechts beperkte voordelen. Zij pleit voor een fundamenteel ander type leiderschap in bedrijven. De introductie van de Henk van Luijk lezing wordt verzorgd door Professor Ronald Jeurissen van Nyenrode Business Universiteit.

Ciulla is één van de oprichters van de Jepson School of Leadership Studies aan de universiteit van Richmond. Zij heeft een Ph.D. in filisofie van de Temple University en heeft meer dan 100 artikelen, hoofdstukken in boeken en recensies gepubliceerd, waaronder `Ethics, The Heart of Leadership' en `The Working Life: the Promise and Betrayal of Modern Work.' Ciulla was ook de eerste die de UNESCO leerstoel in Leadership Studies op de UN University International Leadership Academy bekleedde.

Henk van Luijk

Prof. dr. Henk van Luijk (1929-2010) was een pionier in de Europese bedrijfsethiek. In 1994 richtte hij the European Institute for Business Ethics op. In Nederland geldt hij als nestor in deze materie.

Van Luijk was van 1984 tot 2000 hoogleraar bedrijfsethiek aan Nyenrode Business Universiteit. Hij was daarmee de eerste hoogleraar in Europa die over dit thema een leerstoel bekleedde. Van 2004 tot 2008 was Van Luijk bestuurslid van MVO Nederland. Met zijn scherpe en onafhankelijke geest heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de koers van deze organisatie.

Een jaarlijkse lezing

Voor deze lezing wordt elk jaar een internationaal georiënteerde, prominente spreker uitgenodigd. In nagedachtenis van Henk van Luijk wordt een aansprekend onderwerp aan de orde gesteld voor een breder publiek van geïnteresseerden. Dit zal gaan over bedrijfsethiek, het managen van integriteit of maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Aanmelden

De lezing is gratis toegankelijk. Het aantal zitplaatsen is echter beperkt. Voor de reservering van plaatsen kunt u mailen naar henkvanluijklezing@nyenrode.nl.





--
Voor de redactie,