Gemeente Beek


Gemeente Beek start project âVitaal Spaubeekâ

De gemeente Beek is met een project gestart om de leefbaarheid in Spaubeek in de toekomst te garanderen. Het project heet âVitaal Spaubeekâ. Aanleiding voor het project zijn een aantal belangrijke ontwikkelingen waar de kern Spaubeek de ko-mende jaren voor staat. Op woensdag 30 juni om 20.00 uur vindt in Basisschool Spaubeek een eerste bewonersavond plaats.

Volgens prognoses zal de bevolking dalen van 3600 inwoners nù tot 2700 in 2040, en treedt er een sterke vergrijzing van de populatie op. Die krimp/vergrijzing gaat gepaard met een afkalvend voorzieningenniveau: winkels sluiten, de school is (deels) bouwkundig gedateerd en voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen die een schoolgebouw aan het onderwijs stelt, en de gebruiksmogelijkheden van het MFC moeten geoptimaliseerd worden. Daarnaast vormt het vrijgekomen VIXIA-terrein een nieuwe stedenbouwkundige uitdaging.

De gemeente wil in de komende jaren met het project âVitaal Spaubeekâ, onder aanvoering van de wethouders Maurice Wierikx (Middelen, Ruimtelijke Ordening en Sport) en Thijs van Es (Welzijn, Zorg en Sociale zekerheid), een passend antwoord formuleren op deze ontwikkelingen. Zoals ook al eerder â in het kader van de zgn. âinteractieve beleidsvormingâ â is gebeurd bij de renovatie van het marktplein, zal er binnen dit project ook weer ruimte zijn voor inbreng vanuit de Spaubeekse burgers. Het proces wordt ondersteund door een interactieve website waar niet alleen de meest recente informatie te vinden zal zijn, maar waar ook de hele Spaubeekse gemeenschap haar ideeën op kan ventileren. Daarnaast zal er ook uitvoerig overleg plaatsvinden met de woningvereniging, schoolbestuur, zorgaanbieders, verenigin-gen en andere maatschappelijke partners. De eerste fase van âVitaal Spaubeekâ moet leiden tot een plan met een breed draagvlak binnen het Spaubeekse.

De projectwebsite is te vinden op www.gemeentebeek.nl/vitaalspaubeek. Â