Erasmus Universiteit Rotterdam

Public Lecture 'On Global Justice'

Datum
Van: 30 juni 2010 16:30
Tot: 30 juni 2010 18:00

---

Locatie:
Woudestein, aula

Toelichting
Op woensdag 30 juni 2010 ontvangt de Erasmus Universiteit Rotterdam Nobelprijswinnaar Amartya Sen. Sen verzorgt op die dag de publieke lezing `On global Justice'.

Amartya Sen geeft publieke lezing op de EUR

Op woensdag 30 juni 2010 ontvangt de Erasmus Universiteit Rotterdam Nobelprijswinnaar prof.dr. Amartya Sen. Sen verzorgt op die dag de publieke lezing `On global Justice'. Amartya Sen is hoogleraar Economie en Filosofie aan de Universiteit van Harvard. Hij ontving in 1998 de Nobelprijs voor Economie voor zijn werk over de welvaartseconomie.

De Indiase econoom Amartya Sen (1933) is bekend van zijn werk over honger, welvaartstheorie en de mechanismen achter armoede. In zijn meest bekende boek `Vrijheid is vooruitgang' betoogt hij dat vooruitgang en ontwikkeling bestaan uit het verruimen van de vrijheid van mensen. Voorbeelden hiervan zijn naast economische vrijheid (door een hoger inkomen) ook politieke vrijheid en recht op sociale zekerheid. Zo kunnen mensen, ook in arme landen, het leven leiden dat zij willen. Later zijn deze opvattingen overgenomen in het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. In zijn lezing zal Sen deze onderwerpen ook aansnijden.

Sen komt naar Rotterdam op uitnodiging van de Faculteit der Wijsbegeerte en de Erasmus School of Economics. Binnen de Faculteit der Wijsbegeerte loopt het grote NWO-onderzoeksprogramma `Social Justice and the New Welfare State', dat veel raakvlakken heeft met het werk van Sen. Onder leiding van bijzonder hoogleraar Praktische Filosofie prof.dr. Ingrid Robeyns wordt onderzoek gedaan naar de fundamenten van de welvaartsstaat. Rechtvaardigheidstheorie is een van de belangrijkste pijlers van het programma.