Brandweeronderwijsraad opgericht

23/06/2010 10:10

VNG

Het brandweerwerk moet veiliger worden, onder meer door kwaliteitsborging van het brandweeronderwijs. De VNG, het Veiligheidsberaad en de NVBR hebben daarom het initiatief genomen om een Brandweeronderwijsraad in te stellen. In de afgelopen periode is gewerkt aan de voorbereiding van de BOR en op 30 juni gaat de raad in zijn eerste vergadering van start. De BOR heeft tot taak het adviseren van werkgevers over de bewaking en borging van de kwaliteit van het brandweeronderwijs.

Een van de eerste taken van de BOR zal zijn het onderhoud van kwalificatiedossiers voor dertig brandweerfuncties. Deze brandweerfuncties worden per 1 oktober 2010 vastgelegd in een ministeriële regeling. Die regeling maakt onderdeel uit van de Wet Veiligheidsregio's en legt vast wat brandweerlieden moeten kennen en kunnen om vakbekwaam en veilig te kunnen opereren. De BOR zal zich ook bezighouden met de toekomst, organisatie en financiering van het brandweeronderwijs.

In de BOR zijn de NVBR, de vakorganisaties, de HBO-raad en de MBO-raad vertegenwoordigd. Aan de raad zijn verder adviseurs verbonden vanuit NIFV, NBBE, het College van Arbeidszaken van het VNG, het Veiligheidsberaad en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Omdat werkgevers verantwoordelijk zijn voor de organisatie en financiering van het brandweeronderwijs adviseert de BOR aan de gezamenlijke werkgevers, verenigd in de VNG en het Veiligheidsberaad.

De BOR staat onder leiding van onafhankelijk voorzitter Jan Broekhuis. Broekhuis is oud- burgemeester van Spijkenisse en voormalig vice-voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Jos van Zwieten treedt op als secretaris. Van Zwieten is eerder in diverse managementfuncties verbonden geweest aan meerdere kenniscentra in het beroepsonderwijs.

Den Haag, 22 juni 2010








Vereniging Nederlandse Gemeenten