Secuur vernieuwen in het Dorp

23/06/2010 16:33

Stichting Vestia Groep

Op 30 juni 2010 begint Vestia Zoetermeer met de heiwerkzaamheden voor de 2e fase van de vernieuwing van de Zeeheldenbuurt in Zoetermeer. Aan de De Ruyterstraat, Banckertstraat, Van Speykstraat en Karel Doormanlaan bouwt Vestia Zoetermeer 5 koop- en 54 huureengezinswoningen. De nieuwbouw van fase 2, Het Galjoen genoemd, wordt naar verwachting medio 2011 opgeleverd.

Zorgvuldig vernieuwen

Bij de vernieuwingsoperatie van de Zeeheldenbuurt maken in totaal 141 kleine en verouderde woningen uit de jaren '50 plaats voor 149 nieuwe woningen. Dit gebeurt zorgvuldig, met oog voor de oorspronkelijke bewoners én behoud van het dorpse karakter. De nieuwbouw wordt fasegewijs gerealiseerd zodat zoveel mogelijk bewoners van de oude woningen direct kunnen doorstromen naar de nieuwbouw. In de 1e fase zijn al 15 huur- en 2 koopeengezinswoningen en 27 huurappartementen voor senioren opgeleverd. Na oplevering van Het Galjoen begint de 3e en laatste fase: de bouw van 46 koopeengezinswoningen.

Wonen en werken

Net zoals de nieuwbouw uit de 1e fase krijgt Het Galjoen de sfeer van de oude buurt. Opvallende stijlelementen zijn het bakstenen blokkenpatroon in de gevels en de okergele voordeuren. De woningen aan de Karel Doormanlaan krijgen een lessenaarskap, zoals de oude bebouwing ook had. De vijf bouwblokken aan de dwarsstraten worden bedekt met een zadeldak, waarvan twee eindigen met een dwarskap op de kopwoning. Aan de De Ruyterstraat komt een langwerpig bouwblok met op twee plekken een inham en een onderdoorgang naar de parkeerpleintjes. De poortwoningen die hier worden gerealiseerd hebben een plat dak, twee woonlagen en op de begane grond een kantoor- of praktijkruimte van bijna 30m2 met een afzonderlijke entree. Deze woonwerkwoningen zijn bestemd voor ondernemers die een bedrijf aan huis hebben of willen beginnen.

De huureengezinswoningen van Het Galjoen, waarvoor veel interesse is, worden momenteel verhuurd door Vestia Zoetermeer. Ongeveer eenderde gaat naar bewoners van de nog te slopen woningen in de Zeeheldenbuurt. Ook de koopwoningen trekken veel belangstellenden. Voor drie is een voorlopig koopcontract getekend.

Keuze in wonen

Met de vernieuwing van de Zeeheldenbuurt draagt Vestia Zoetermeer bij aan een goed woonmilieu in Dorp. De appartementen voor senioren, de koopeengezinswoningen en de woonwerkwoningen zijn een belangrijke aanvulling op het bestaande woningbestand in de wijk. Daarmee past de nieuwbouw in het Vestia-beleid om bij te dragen aan Keuze in wonen: steden, dorpen en wijken met een bont geheel aan woonmilieus, van jong tot oud, van zelfstandig tot zorgbehoevend en voor alle inkomensgroepen. Vitale wijken waar mensen kansen geboden krijgen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.vestia.nl/zoetermeer

http://www.vestia.nl